Izvor: eKapija | Utorak, 05.01.2021.| 18:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Bečeju će se graditi prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonskim sistemom za hlađenje i grijanje - U čemu su prednosti plafonskih sistema? (FOTO, VIDEO)

Aktivni beton
Aktivni beton (Foto: NGBSH)
Plafonski sistem grijanja i hlađenja, koji je svoju primienu pronašao u zemljama kao što su Niemačka i Mađarska, u Srbiji se još uvijek retko koristi. Ipak, poznavaoci vjeruju da će svijest o uštedi energije i zaštiti životne sredine pomoći u tome da ovi sistemi budu češće korišćeni u stanogradnji i industriji.

Jedna od kompanija koja se u našoj zemlji bavi ovim sistemima je NGBSH Srbija iz Bečeja, koja je 2013. godine osnovana u Mađarskoj. Nude rješenja za kuće, stanove, bolnice, klinike, ali i poslovna rješenja i iCON kontrolu sistema.

Kako za eKapiju kaže Zoltan Tot, direktor bečejske kompanije Totpromet, koja je generalni zastupnik NGBSH sistema za Srbiju, ovi sistemi za grijanje površina danas se u svijetu razvijaju više od drugih, a u pogledu funkcionisanja postoje samo male razlike u odnosu na podno grijanje.

- Opšta je zabluda da je ovo rješenje loše "jer se topli vazduh uzdiže". Da bi došlo do strujanja vazduha u jednoj prostoriji potrebna je značajna razlika u temperaturi. Ova tvrdnja važi za konvekcijsko (radijatorsko) grjjanje na visokoj temperaturi, pošto je u njihovom slučaju primijetna velika razlika između temperature vazduha i temperature koja napušta grijno tijelo. Ta razlika može da bude i 70°C - objašnjava Tot.

Dodaje da grijna tijela emituju toplotu, u ovom slučaju je to plafon, tako da 80% tako emitovane toplote direktno ne grije vazduh, već konstrukciju objekta (zidove, pod, itd.), koja kasnije ujednačeno emituju toplotu, grijući time vazduh.

- Tako dobijamo značajnu uštedu u potrošnji energije. Dakle, u slučaju plafonskog grejanja, topli vazduh se ne sakuplja u blizini plafona, kao kod grijanja sa radijatorima, nego se stvara ujednačena temperatura u cijeloj prostoriji - pojašnjava Zoltan Tot.


Koje su prednosti ovakvog sistema, a u čemu su prepreke?

Prednosti ovog sistema su brojne, kaže naš sagovornik. Samo neke od njih su pomenuta ušteda energije (do 25%), nema alergijskih reakcija, niti kondenzacije, korozije, nema mehaničkih djelova, niti potrebe za održavanjem, sistem je bešuman, prostor bolje iskorišćen, a ovim se postiže i veća cijena nekretnine.

- Tehnički ne postoji nikakva prepreka za postavljanje ovog sistema. Izuzeci su arhitektonska rješenja kada nema plafona ili je on od materijala gdje ne može da su uklopi nijedan od sistema - kaže sagovornik eKapije.
Sistem spuštenog plafona
Kada je riječ o iskustvima u Mađarskoj, navodi da su pozitivna i da su se u poslednjih 10 godina svi segmenti u gradnji okrenuli prema ovim sistemima. Stanogradnja već u 90% slučajeva koristi ovu tehnologiju.

- Pošto mi zastupamo firmu NGBSH kft iz Mađarske nema razlike u tehnologiji. Koristimo njihovu tehnologiju, sisteme i naravno iskustvo. Nažalost, neznanje i otpor čak i velikih stručnjaka na polju mašinskih instalacija prema tim sistema je velika. Kupci stanova nisu edukovani u takvim oblastima i prihvataju rješenja koja su prevaziđena već 30 godina - ističe Tot.

Navodi i da je u Mađarskoj prije nekoliko godina promijenjen zakon o energetskoj efikasnosti objekata, a na to je uticala državna strategija za umanjenje potrošnje energije.

- Kod njih, bez obzira na stepen izolacije objekta, ne možete dobiti A ili A++ energetski pasoš za objekat, ako taj objekat ne grije i hladi po sistemu isijavanja i nema kontrolu temperature po prostorijama. Jer ušteda do 25% energije na državnom nivou nije mala stavka. I u medijima veliki značaj daju na edukaciji stanovništva, i tako su već i kupci upoznati sa prednostima takvih sistema. I kod izbora svog novog doma biraju tako da bude energetski efikasan i naravno komforan, jer će ipak tamo provesti najveći deo vremena - kaže Tot i dodaje da kod nas nije takav slučaj:

- Naši naručioci su uglavnom već imali prilku da borave ili žive u takvim kućama i stanovima u inostranstvu i to žele da imaju i ovdje.


Uskoro prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonski sistemom za hlađenje i grijanje

Ova kompanija u ponudi ima tri vrste sistema: malterisani (sistem grijanja i hlađenja na zidu ili plafonu instaliran na licu mjesta), sistem spuštenog plafona (ugrađuje se direktno u strukturu standardnog spuštenog plafona) i plafonsko grijanje - sistem aktivnog betona (paneli se postavljaju direktno na oplatu betonske ploče).

Već su ugradili sisteme u nekoliko porodičnih kuća u okolini Bečeja. U fazi izvođenja je prva porodična kuća sa aktivnim betonskim sistemom u Adi.

Radi se i projekat za aktivni betonski plafonski sistem grijanja i hlađenja za prvu stambenu zgradu u Srbiji, koja će se graditi u Bečeju. Početak gradnje se planira na proljeće.

Izvor energije biće dvije toplotne pumpe vazduh-voda
Izvor energije biće dvije toplotne pumpe vazduh-voda
- U pitanju je KPT invest group doo. Projekti objekta se uveliko spremaju, izdata je lokacijska dozvola i po planu se u februaru očekuje građevinska dozvola. Objekat će imati 17 komfornih i energetski efikasnih stanova, tri lokala, sedam garaža i 10 parking mjesta u dvorištu - navodi Zoltan Tot.

Izvor energije biće dvije toplotne pumpe vazduh-voda, koje će snabdijevati objekat zimi toplom vodom, a ljeti hladnom vodom za hlađenje. Svaki stan će imati kalorimetar za mjerenje potrošnje energije, koji će se očitavati onlajn.

- Ovdje ćemo primjenjivati aktivni betonski sistem za hlađenje i grijanje i I-CON sistem za kontrolu po prostorijama. To znači da će u stanu svakoj prostoriji biti ugrađen jedan kontrolni panel koji mjeri temperaturu i procenat vlage i na osnovu tih podataka automatika određuje temperaturu polaznog voda. Svi stanovi će imati onlajn pristup, tako da će budući vlasnici moći da upravljalju i podešavaju željene temperature iz bilo kog dijela svijeta - zaključuje Zoltan Tot.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Plafonsko grejanje i hlađenje

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE