NavMenu

IRF prošle godine privredi odobrio 270 mil EUR kredita

Izvor: Mina Utorak, 05.01.2021. 13:10
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)
Investiciono-razvojni fond (IRF) je u prošloj godini odobrio 860 kredita, ukupne vrijednosti 270 mil EUR.

- Broj plasmana je povećan 60%, a ostvareni rezultat 15% u odnosu na 2019. godinu. Dakle, još jedna rekordna godina i u ovako teškim uslovima - kazali su Pobjedi predstavnici IRF-a.

Oni su naveli da se 60% plasmana odnosi na kredite do 50.000 EUR, namijenjenim poljoprivrednicima, mikro, malim preduzećima, početnicima u biznisu, zanatlijama, ženama u biznisu.

Iz IRF-a su saopštili da su završili 200 reprograma i uradili 800 moratorijuma u cilju održavanja likvidnosti privrede.

- U ovoj teškoj i izazovnoj godini, zahvaljujući posvećenom i profesionalnom radu zaposlenih, uz mnogo pritisaka i odricanja, IRF je sve kapacitete stavio u funkciju održavanja likvidnosti preduzeća, ali smo vodili računa da se obezbijede i krediti za investicije kako bi preduzeća u ovim teškim vremenima nastavila sa razvojnim aktivnostima. Sve to je imalo za cilj održavanje ekonomskih aktivnosti - ocijenili su iz IRF-a.

Iz te institucije su dodali da su u posljednjoj deceniji plasirali ukupno 1,3 mlrd EUR, a 1,1 milijardu za vrijeme posljednjeg menadžmenta od 2014. do prošle godine.

- Posebna pažnja bila je posvećena likvidnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednicima i domaćoj proizvodnji i to kroz instrument faktoringa koji obezbjeđuje toj ciljnoj grupi novac u roku od sedam do 30 dana, a ne nakon 90, 120, a često i duže je trajala naplata faktura - objasnili su iz IRF-a.

Za te preduzetnike, kako su dodali, od posebne važnosti je da mogu prodati i naplatiti svoj proizvod i upravo je IRF vodio računa o tim aspektima razvoja malog biznisa.

- Početnike u biznisu smo dodatno stimulsali sa kamatnom stopom nula za nezaposlene fakultetski obrazovane ljude, tehnološke viškove i žene u biznisu - saopštili su predstavnici IRF-a.

Oni su podsjetili da novčana sredstva nabavljaju na međunardnom tržištu od međunarodnih partnera, ali i da kontinuirano sarađuju sa crnogorskim bankama, opštinama, ministarstvima i javnim preduzećima, a sve u cilju podrške unapređenju rasta i razvoja crnogorske privrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.