NavMenu

Izgradnja zimskih planinskih centara jedan od prioriteta Skijališta Crne Gore - Samo u Kolašinu gradi se šest hotela, u pripremi još dva

Izvor: Mina Utorak, 05.01.2021. 10:40
Komentari
Podeli
(Foto: Uprava javnih radova)
Zimska sezona se, i pored mjera na suzbijanju koronavirusa, realizuje odlično, saopštili su iz Skijališta Crne Gore i najavili da očekuju da to preduzeće ostvari pozitivan poslovni rezultat za prošlu godinu.

Iz tog preduzeća su kazali da je zimska turistička sezona u ski centru Kolašin 1600 počela 26. decembra na zadovoljstvo svih ljubitelja snijega i sportova na snijegu.

- Prethodnih dana obaramo rekorde u smislu prihoda i pored otežavajućih okolnosti u vidu mjera koje su propisle zdravstvene vlasti za suzbijanje i sprečavanje koronavirusa. Svakodnevno ski centar posjeti u prosjeku po 500 ili 600 gostiju koji uživaju u skijanju i prirodnim ljepotama Bjelasice - navodi se u saopštenju.

Visina snijega iznosi od 50 do 70 centimetara u zavisnosti od dijela skijališta, a staze su besprekorno uređene.

- Stoga očekujemo narednih dana još bolju posjetu, posebno u danima kada ne postoji zabrana međugradskog saobraćaja - rekli su iz Skijališta.

To preduzeće je, kako su podsjetili njegovi predstavnici, počelo da radi krajem decembra 2017.

Vlada je 16. februara 2019. godine, poslije 30 godina, otvorila novi ski centar u Crnoj Gori - Kolašin 1600, koji predstavlja prekretnicu i okosnicu razvoja sjevernog regiona.

- Ski centar Kolašin 1600 je izgrađen po najsavremenijim svjetskim standardima. Tokom 2019. i prošle godine nastavljeni su radovi na proširenju kapaciteta ski centra pri čemu je izgrađeno dodatnih 6,5 kilometara skijaških staza uz postojeću žičaru. Izgrađeno je i dodatnih deset km skijaških staza kojima će se objediniti i uvezati ski centri Kolašin 1600 i Kolašin 1450, a na toj lokaciji u toku naredne godine biće instalirana još jedna šestosjedna isklopiva žičara otvorenog tipa - navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, objedinjeni ski centri raspolagaće sa oko 45 kilometara skijaških staza, čime će ski centar na području Kolašina biti jedan od najkonkurentnijih u regionu.

(Foto: Erik Odiin/Unsplash)
- Dalje, na Bjelasici se, po istom principu grade na području opština Mojkovac i Bijelo Polje ski centri Žarski i Cmiljača, kao i na području Opštine Rožaje ski centri Štedim i Hajla, a do sada investicija iznosi nešto više od 100 mil EUR - rekli su iz Skijališta.

Za poslovanje Skijališta Crne Gore, koja upravljaju ski centrom Kolašin 1600, iz budžeta je izdvojeno dva odsto od navedene investicije, odnosno nešto malo više od dva miliona EUR za tri godine.

- U poslovnoj 2019. godini Skijališta su poslovala sa gubitkom od 112,04 hiljade EUR, ali cijenimo da nije bilo ni za očekivati da se ostvari pozitivan poslovni rezultat, s obzirom na činjenicu da je ski centar Kolašin 1600 otvoren u drugom dijelu zimske sezone, odnosno u februaru 2019 - navodi se u saopštenju.

U toku poslovne prošle godine, i pored nezapamćene zimske sezone gotovo bez sniježnih padavina, zatim nastupanja koronavirusa i ekonomske krize koja je uslijedila, Skijališta su na 30. decembar, racionalnim upravljanjem, ostvarila uštede na rashodnoj strani u iznosu od 558,65 hiljada EUR i prema preliminarnim bilansima ostvariće pozitivan poslovni rezultat.

- Bilanse Skijališta Crne Gore dodatno će popraviti tekuća sezona sa snijegom i očekivani završetak pandemije koronavirusa. Ali, svakako ništa od pozitivnog bilansa ne bi bilo, bez obzira ko su upravljači, da je umjesto puteva, žičara, baznih stanica i uređenih ski staza ostavljena nedođija, krš i golet - poručili su iz Skijališta.

Iz Skijališta su kazali da zbog svih navedenih dešavanja u 2019, prošloj i ovoj godini, ne ostvaruju maksimalne rezultate kojima bi sasvim sigurno ostvarili rezultat na nivou proste reprodukcije društva, odnosno pokrića svih operativnih troškova na nivou godine.

- Kod ovakvih činjenica, nepojmljivo je komentarisati bilanse za 2019. godinu. Realni poslovni rezultat očekuje se tokom naredne godine, nakon uvezivanja ski centara Kolašin 1450 i 1600, ukoliko bude dovoljno sniježnih padavina, kada se očekuje prihod od minimum tri miliona EUR - objasnili su iz Skijališta.

Iz Skijališta su kazali da je jedan od prioriteta izgradnja zimskih - planinskih centara i potrebne turističke infrastrukture.

- Izgradnjom i povezivanjem planiranih ski centra čija je ralizacija u toku, kao i izgradnjom prioritetne dionice auto-puta, znatno će se obezbijediti dostupnost tog prostora, ravnomjerniji regionalni razvoj, otvoriti nova radna mjesta, povećati atraktivnost cjelokupnog prostora za domaće i strane investitore u dalja ulaganje u turizam, poljoprivredu, energetiku, vodoprivredu, drvopreradu i druge grane privrede, koje su u zavisnom položaju u odnosu na razvoj turizma - dodaje se u saopštenju.

Crna Gora će, kako smatraju, značajno unaprijediti svoju turističku ponudu i moći će da izađe u susret rastućoj potražnji posjetilaca kao cjelogodišnja turistička destinacija.

- Dakle, realizacijom planiranih infrastrukturnih projekta koji su u toku, multiplikativni efekti za razvoj cjelokupne privrede će biti nemjerljivi, sa posebnim akcentom na smanjenje stope nezaposlenosti usljed neminovnog angažovanja nezaposlene radne snage u privrednim djelatnostima čiji će razvoj generisati izgrađeni ski centar Kolašin 1600 kao i ski centri u izgradnji - dodaje se u saopštenju.

Iz Skijališta su naveli da to potvrđuje činjenica da se na području Opštine Kolašin trenutno gradi šest hotela, sa više od dvije hiljade ležajeva.

U pripremi je početak izgradnje još dva hotela u užem jezgru grada, a grade se i tri stambeno poslovna objekta i kondo hotela, što je sve uzrokovano izgradnjom i valorizacijom ski centra Kolašin 1600.

- Konačno, cijenimo da bi trebalo nastaviti sa razvojem skijališta i uložiti sredstva u vještačko osnježavanje, te nakon toga i stavljanja u funkciju cjelokupne infrastrukture posmatrati bilanse Skijališta Crne Gore - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.