NavMenu

Završetak radova na autoputu očekuje se na jesen - Do sada izgrađeni svi objekti na građevinskoj trasi prve dionice

Izvor: Mina Utorak, 05.01.2021. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Radovi na autoputu Bar - Boljare trebalo bi da budu gotovi na jesen ove godine, ocijenio je zamjenik šefa nadzora na auto-putu Jovan Ivanović.

- Na osnovu analiza koje ja kao inženjer radim, i na osnovu iskustva, kao i dinamike radova od strane izvođača, očekujemo da ovaj projekat može da se završi na jesen ove godine - naveo je Ivanović.

On je rekao da se pod tim podrazumijevaju kompletno završene građavinske i elektromašinske radove, puštanje sistema u rad, kao i kontrole i upravljanja autoputa i tehničke prijeme.

Ivanović je potvrdio da je tačno je da je rok bio 30. septembar, kao i da taj rok nije ispoštovan.

Prema njegovim riječima, izvođač je dostavio obilnu dokumenataciju u vidu potraživanja, na osnovu štete koju je pretrpio usled pandemije.

- Izvođač ima pravo na osnovu ugovora da u slučaju više sile dostavi potraživanja za koja smatra da ima pravo i da je pretrpio šetetu na kojoj učesnice na projektu nisu mogle da utiču - kazao je Ivanović agenciju Mediabiro.

On je kazao da inženjeri trenutno rade anlizu dokumentacije nakon čega će biti donešeno vrjednovanje, odnosno determinacija da li izvođač ima pravo i u kojoj mjeri na produšetak roka i na finansisjku nadoknadu.

- U slučaju da strane nijesu zadovoljne, imaju pravo da svoja prava ostvare kroz arbitražni postupak za utvrđivanje štete. Naravno i investitor činjenicom da projekat nije zavšren u roku trpi određenu štetu i ima gubitke koje takođe može da dostavi inžinjeru na analizu i na utvrđivanje - rekao je Ivanović.

On je naveo da su svi objekti na građevinskoj trasi autoputa Bar - Boljare završeni.

U pitanju je, kako je objasnio, preko 20 mostova i 26 dubljih tunela, a na tim objektima se izvode završni radovi kao što je kolovozna kontrukcija, asfalt, zaštitna ograda od buke i vjetra, te bojenje unutrašnjih zidova tunela.

Ivanović je naveo da su na prvom dijelu otvorene trase u prvih 20 kilometara (km) svi građevniski radovi uglavnom su završeni.

- Paralelno se izvode i elektormašinski radovi, a u ovom trenutnku je završeno više od 65 odsto - rekao je Ivanović.

U pitanju je, kako je naveo, rasvjeta u tunelima, vertikalna signalizacija, sistem za kontrolu i upravljanje auto-puta, upravna i kontrolna zgrada, baza za održavanje.

- Ti radovi se izvode i u ovim zimskim uslovima s obzirom na to da se većina izvodi u tunelima, kao što su protivpožarna zaštita, hidrotehnička instaliacija, instalacija slabe i jake struje. Više od 93% tih radova je završeno - zaključio je Ivanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.