NavMenu

Turistička privreda u Crnoj Gori sprema se za period nakon koronavirusa - Sektoru potrebne još snažnije mjere podrške za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti

Izvor: Mina Ponedjeljak, 04.01.2021. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
Turistička privreda u Crnoj Gori priprema se za period nakon koronavirusa kako bi u izvjesnoj mjeri smanjila negativan uticaj na poslovanje, saopštili su predstavnici Privredne komore (PKCG) i dodali da su tom sektoru potrebne još snažnije mjere podrške.

Iz Odbora Udruženja turizma kazali su agenciji Mina-business da se prate dešavanja na međunarodnom tržištu i preporuke Svjetske turističke organizacije i Svjetskog savjeta za turizam i putovanja. U kontaktu su sa poslovnim partnerima i gostima.

- Turisti u ovom trenutku žele fleksibilniju politiku otkazivanja zbog samog osjećaja sigurnosti ili mogućnost dobijanja vaučera za otkazane putničke aranžmane koji će biti validni do kraja ove godine. Adekvatna ponuda i intenzivna promocija nakon okončanja situacije sa koronavirusom je ono što će najviše uticati na povratak turista - rekli su iz PKCG.

Turisti su, kako se dodaje, generalno zainteresovani za one destinacije koje mogu ponuditi autentični doživljaj, one koje svoje proizvode ili usluge mogu inovirati u skladu s tržišnim trendovima, a prije svega one koje mogu dokazati i pokazati da se oslanjaju na načela održivog razvoja.

- Konzistentni i usklađeni protokoli za putovanje, unaprijeđene mjere bezbjednosti i zaštita radnih mjesta i sredstava za život, glavni su elementi za ponovno pokretanje turizma - rekli su iz Komore.

Svjetski savjet za turizam i putovanja dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja Safe Travels, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja usljed zdravstvene krize izazvane koronavirusom.

- Nacionalna turistička organizacija (NTO) je institucija nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori. Kroz ovu inicijativu biće implementirani svi sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje Crne Gore, u saradnji sa nadležnim institucijama u resoru turizma, na planu zaštite zdravlja turista i sticanja njihovog povjerenja - naveli su iz PKCG.

Kako sprovođenje i poštovanje zdravstvenih mjera predstavlja imperativ širom svijeta, očekuje se da će ta inicijativa doprinijeti oporavku turizma i omogućiti održiv razvoj ove grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje.

Iz PKCG su podsjetili da niska profitabilnost i akumulacija dobiti, kao i činjenica da dio investicija u ovom sektoru još nije počeo da se otplaćuje, stavlja turizam u posebno ranjivu situaciju.

- Nakon relativno blagog prvog talasa epidemije koronavirusa, Crnu Goru je pogodio drugi, znatno snažniji talas sa snažnim posljedicama po turizam i ljetnju sezonu koja obično ostvaruje 70% ukupnih prihoda od turizma - kazali su iz PKCG.

Iz Komore su rekli da, ukoliko se posmatra turistički promet u Crnoj Gori, za prva tri kvartala prošle godine, u ukupnom smještaju je ostvareno 83% manje dolazaka i 84% manje noćenja u odnosu na isti period 2019. godine.

- Pad turističkog prometa prati i pad prihoda od turizma. Ukupni ostvareni prihodi od turizma za prva tri kvartala prošle godine bilježe pad od 88% u odnosu na isti period 2019. godine. U ljetnjoj sezoni prihodi od turizma bilježe pad od 92% - kazali su iz Komore.

Istovremeno, prosječan broj zaposlenih u sektoru usluge smještaja i ishrane je 28% manje u odnosu na isti period 2019. godine. Značajno je smanjen broj zaposlenih u ljetnjim mjesecima i to u junu 43%, u julu 48%, avgustu 42% u odnosu na iste mjesece 2019. godine.

Iz PKCG su, govoreći o pripremama za zimsku sezonu, rekli da su ograničenje kretanja između zemalja i druge restriktivne mjere ozbiljno ugrozili turističku privredu, kako u Crnoj Gori tako i globalno.

- Nažalost, trenutna situacija sa koronavirusom i dalje nam ne ide u prilog. Svakodnevno povećanje broja zaraženih direktno utiče na opadanje interesovanja inostranih gostiju za Crnu Goru kao turističku destinaciju. Booking hotelskih kapaciteta postoji, iako u značajno manjoj mjeri nego 2019. godine. Interesantno je povećanje potražnje za rentiranjem privatnih kuća i vikendica - naveli su iz Komore.

Ponuda je ove godine fokusirana na domaće i na tržišta iz regiona. Naravno, najveći uticaj na to ima epidemiološka situacija i važeće epidemiološke mjere kako u Crnoj Gori tako i u zemljama iz koje dolaze turisti.

- Na Žabljaku planiraju da otvore sve hotele, da prilagode cijene i naprave paket aranžmane sa skijalištima. Za Kolašin je veliki nedostatak što hotel Four Points by Sheraton neće biti otvoren tokom zimske sezone. Ostali hoteli u Kolašinu su već pripremili određene paket aranžmane za praznike i zimsku sezonu, takođe i privatni smještaj ima povoljne paket aranžmane - precizirali su iz PKCG.

(Foto: Pixabay.com/Javier del Campo)
Nažalost, zbog trenutne situacije teško se mogu organizovati bilo kakve manifestacije ili okupljanja, poput koncerata, klizališta i božićnog bazara kao 2019. godine.

- Međutim, privreda se priprema sa uvjerenjem da će se situacija poboljšati i da ćemo u toku zimske sezone, pored domaćih imati i turiste iz regiona - dodali su iz Komore.

Promocija ovogodišnje zimske sezone se realizuje putem digitalne marketinške kampanje i učestvovanjem na virtualnim sajmovima.

Takođe, NTO nastavlja sa kampanjom U društvu prirode i to prvenstveno Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji, a realizacija djela aktivnosti je planirana na tržištima Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Ukrajine.

- Naravno, potrebno je i uskladiti epidemiološke mjere za ulazak turista iz regiona, uvažiti negativne rezultate brzih IGM testova, pa možda uvesti i određeni reciprocitet kao na primjer sa Albanijom u koju turisti iz Crne Gore ulaze bez testa - naveli su iz PKCG.

Iz Komore su, na pitanje na koji način bi trebalo pomoći sektor turizma i ugostiteljstva nakon pandemije i šta bi država još trebalo da uradi po tom pitanju, odgovorili da se turistička privreda Crne Gore nalazi u izuzetno ranjivoj i neizvjesnoj situaciji imajući u vidu aktuelna epidemiološka dešavanja.

- Sektoru turizma treba još snažnije mjere podrške za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, kao što su subvencije na zarade zaposlenih, nastavak implementacije trećeg paketa mjera i podrška bankarskog sektora, kojima će se odgovoriti izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo i koje bi se sprovodile bar do početka ljetnje sezone ove godine - kazali su iz PKCG.

Zemlje s velikim oslanjanjem na turizam su, kako se dodaje, ozbiljnije pogođene pandemijom koronavirusa i trebaće im više vremena za postizanje potpunog oporavka.

- Turizam je strateška privredna grana u Crnoj Gori sa snažnim uticajem na zapošljavanje i ako se mjerama podrške očuvaju privredni subjekti i zadrže radna mjesta, turizam ima sposobnost da se brzo oporavi i da ponovo pruži snažan doprinos razvoju ekonomije - zaključili su iz Komore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.