NavMenu

SSCG: Pandemija koronavirusa dodatno pogoršala položaj zaposlenih

Izvor: Mina Ponedjeljak, 04.01.2021. 10:00
Komentari
Podeli
(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala ionako loš položaj zaposlenih u Crnoj Gori, ocijenili su iz Saveza sindikata (SSCG) i dodali da bi socijalni partneri trebalo da daju svoj doprinos oporavku privrede od koronakrize.

- Pandemija se posebno odrazila na zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, ali i ostalim djelatnostima. Ne samo što je velikom broju zaposlenih u tim sektorima ove godine umanjena zarada, već je znatan broj njih ostao bez posla - rekli su agenciji Mina-business predstavnici SSCG.

Oni su naveli da je smanjenjem i neisplaćivanjem zarada, te gubitkom radnih mjesta ugrožena, ne samo egzistencija zaposlenih, već i članova njihovih porodica.

- Potpuni negativni efekti izazvani pandemijom koronavirusa tek će se pokazati u godini koja je pred nama - smatraju predstavnici SSCG.

Oni su dodali da je tačan broj onih koji su, usljed koronakrize, ostali bez posla nemoguće utvrditi, ali i da će taj broj sigurno biti veći od zvaničnih statistički podataka, jer Zavod za zapošljavanje (ZZZ) vodi evidenciju samo onih koji su se prijavili nakon prestanku radnog odnosa.

U SSCG smatraju da bi država, sindikati i poslodavci trebalo zajedničkim snagama da nađu mogućnost da se priži pomoć zaposlenima koji su usljed pandemije ostali bez posla.

- Na prvom mjestu moraju se uložiti svi napori kako bi se postojeća radna mjesta sačuvala i otvorila nova. U svemu tome treba pružiti pomoć i poslodavcima, kako bi u ovom, svakako teškom periodu opstali i na taj način sačuvali i zaposlene - rekli su predstavnici SSCG.

Zaposlenima koji su ostali bez posla bi, kako su naveli, trebalo pružiti određenu finansijsku pomoć, ali i pomoći da u što kraćem roku pronađu novo zaposlenje.

Iz SSCG su poručili da tačnu sliku oporavaka privrede i tržišta rada u Crnoj Gori u ovom trenutku niko ne zna i da je to teško procijeniti.

- Svakako pred svima nama stoje brojni izazovi i veliki posao u kojem socijalni partneri treba da daju svoj doprinos kako bi se što kraće i u što manjem obimu osjećale posljedice koronakrize - naveli su iz SSCG.

Predstavnici SSCG smatraju suvipnim najave u vezi sa izmjenama Zakona o radu, zbog prilagođavanja potrebama prouzrokovanim pandemijom, jer ona svakako neće vječno trajati.

- Kao socijalni partneri ističemo da izmjene i dopune tog, ali i drugih akata iz oblasti radnog zakonodavstva, ne mogu da se donesu bez učešća socijalnih partnera, odnosno bez socijalnog dijaloga - zaključili su iz SSCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.