NavMenu

Kriza iznjedrila lidere - Prioriteti građana mijenjaju menadžere

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 04.01.2021. 08:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Zbog kovid krize menadžeri su morali da postanu fleksibilniji i da prvo obezbijede zdravstvenu sigurnost, a nadalje će morati da djelatnost kompanija koje vode baziraju na izmijenjenim prirotetima potrošača, kaže izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera (SAM) Jelena Bulatović.

Ona je, u razgovoru za Tanjug, ocijenila da svaka kriza donosi promjenu, a da je ova specifična pošto je zdravlje na prvom mjestu.

- Menadžeri moraju da imaju kvalitet da se izbore u kriznim situcijama, ali je kovid kriza specifična, jer su pomiješane zdravstvena i ekonomska kriza. Menadžeri su morali da se fokusiraju prvo da obezbijede za svoje zaposlene sigurnost, prije svega zdravstvenu, a zatim poslovne procese i spašavanje kompanije. To je bila jedna od najznačajnijih promjena kod menadžera - rekla je ona.

Kaže da su se kompanije i menadžeri prilagodili tokom krize, a da su je spremnije dočekali oni koji imaju uređene procese i korporativno upravljanje.

- Te kompanije su mnogo spremnije dočekale mart, i lakše su se prilagodile krizi koju je kovid donio. One kompanije koje nisu bile spremne doživjele su malo težu sudbinu, imale su poteškoće u prilagođavanju - rekla je ona.

Na efikasnost i uspješnost uticao je i sektor u kome su kompanije poslovale, a menadžeri radili.

- Ne može se porediti ponašanje menadžera i kompanija u sektorima koji su uslovno rečeno otporni na krizu, kao što su hrana, lijekovi, IT industrija, sa sektorima putovanja, avio prevoza. Moraju se napraviti dvije paralelne revizije svega što se dešavalo, jer je uticaj sektora imao veliki uticaj na poslovanje - dodala je.

Zelena ekonomija i prave vrijednosti

Kovid kriza i promjene u načinu života natjerali su menadžere da budu fleksibilni i da prave više scenarija, dodala je ona i istakla da su i potrošači počeli više da se okreću kompanijama koje vode računa o principima zelene ekonomije.

- Ono što brine menadžere iz HORECA sektora, a to su hoteli, restorani, kafići, jeste nemogućnost tolikog prilagođavanja novim okolnostima. Takođe i u avio prevozu koji će se dosta mijenjati - istakla je ona.

Menadžeri primjećuju i da potrošači sada više razmišljaju o pravim vrijednostima.

- Na jedan novi način potrošači procjenjuju koliko su im neki proizvod ili usluga sada zaista potrebni. To je glavna odlika koja će se preliti u 2021. godinu. Stavljanje u centar samog potrošača i njegovih potreba, odnosno kako ćemo da ispunimo te potrebe na novi način - rekla je ona.

Rad od kuće

Rad od kuće ove godine pokazao je brojne prednosti i biće tekovina i za sledeću godinu, smatra ona.

- Tu je i menadžerska struka bila na ispitu. Kako da organizujete, kontrolišete, nagrađujete zaposlene, kako možete da uporedite učinak ljudi od kuće sa onima koji su morali da budu u fabrici i kancelarijama. To su novi izazovi za menadžeri kojma će morati da se bave u 2021. godini - rekla je ona.

Društvena odgovornost

Kovid kriza donijela je i izostanak službenih putovanja, pa su tu ostvarene velike uštede koje su kompanije prelivale kroz donacije u društveno odgovorne radove i pomoć.

- Neke stvari, kao strateška razmišljanja ili sesije brejnstorminga u timovima ne mogu onlajn. Ali je sigurno da će biti pad broja službenih putovanja, što će se odraziti i na HORECA industriju - rekla je ona.

Kovid kriza pojačala je dimenziju društvene odgovornosti i solidarnosti kod menadžera, kaže ona i dodaje da menadžer mora da ima tu komponentu u svom razmišljanju i radu da bi mogao da bude dobar.

- Ove godine solidarnost je bila na ispitu. Mislim, pogotovo u prvim mjesecima pandemije, da su i kompanije, menadžeri i zaposleni pokazali da su vrlo solidarni - rekla je ona.

Društvena odgovornost kompanija ove godine, pored brige o zaposlenima i lokalnoj zajednici, proširena je i na brigu o dobavljačima i kupcima, a na važnosti je dobilo i pitanje koliko naša proizvodnja u kompaniji utiče na zagađenje, kao i da li se uspješno čuva okolina.

- To je bitna promjena, a biće i pojačana zbog ponašanja potrošača, jer njima je sada, takođe, jako bitno kakva je kompanija, iz kog sektora dolazi, da li postoji neka loša priča o njoj u vezi sa društveno neodgovornim ponašanjem... Mislim da će bolje proći kompanije koje su se svjesno opredijelile za društvenu odgovornost, a da će i ove druge morati da to stave u svoj portfolio - rekla je ona.

Promjenu ponašanja potrošača ona vidi i kroz izmijenjen prioritet želja u novogodišnjim čestitkama:

- Ranije smo čestitali Novu godinu sa želeći puno sreće, uspjeha, ljubavi, a sada zdravlje stavljamo na prvo mjesto.

I u godini kovid krize SAM je dodijelio tradiconalne nagrade najboljima, a izvršna direktorka te asocijacije objašnjava da je i kriza ukazala da postoje kompanije i menadžeri koji su se istakli.

Dodaje da je komponenta društvene odgovornosti bila jako bitna ove godine prilikom izbora najboljih.

- Gledalo se kako su se ponašali prema zaposlenima, a manje koliko je profit ostvaren. Društvena odgovornost i aktivnosti tokom kovida, koje su mjere bile preduzete, bili su prvi kriterijum za dodelu SAM nagrada. Svaka kriza iznjedri i neke nove lidere, i nama je bilo drago da ih istaknemo i ove godine - zaključila je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.