NavMenu

Srbija se okreće gradnji novih hidroelektrana i zelenoj energiji?

Izvor: RTV Vojvodina / Tanjug Ponedjeljak, 04.01.2021. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: set/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija će graditi nove hidroelektrane u narednim godinama i okrenuti se sve više zelenoj energiji, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

- Investicije su jako važne za energetsku bezbednost. Hidroelektrane, recimo, na gornjoj Drini su važne kada pričamo o električnoj energiji i energetskoj bezbjednosti Srbije, ali i izgradnja nekih drugih hidroelektrana - rekla je Mihajlovićeva za Tanjug.

Srbija je već sada energetski stabilna, bez obzira što je delom uvozno zavisna od gasa i nafte, ističe Mihajlovićeva.

Dodaje da, ipak, nismo uvozno zavisni od proizvodnje struje, kao i da se pripremaju nove investicije.

- Kad govorimo o gasu, za nas je od velikog značaja Balkanski tok. To automatski znači da više nismo zavisni samo iz jedne linije, odnosno od gasa koji treba da dobijemo preko Ukrajine - rekla je Mihajlovićeva.

Kaže da smo uradili diverzifikaciju puteva snabdijevanja, ali da nismo uradili diverzifikaciju dobavljača.

- U vremenu ispred nas sigurno će se razgovarati i raditi i na tome. I tako postižemo jedan nivo gasne energetske bezjbednosti - dodala je Mihajlovićeva.

Što se tiče nafte i naftnih derivata, Mihajlović kaže da imamo dosta liberalizovano tržište naftnih derivata i da je to svima jasno.

Navodi da je jako važno da NIS dobro posluje, kao i da je NIS u 2020. bilježio gubitke.

Mihajlovićeva napominje da je svjesna da je prethodna godina bila teška za ekonomiju cijelog svijeta, pa i za NIS, ali da očekuje da se to u 2021. godini potpuno promeni i da NIS ponovo bilježi profit.

Takođe, očekuje da bude završen projekat TE - TO Pančevo i da sve ono što su nove investicije koje NIS radi budu zamajac naftne bezbjednosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.