NavMenu

Rast indeksa i prometa obilježili poslednju nedelju na Montenegroberzi - Realizovano 46 transakcija čija je vrijednost 1,09 mil EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 03.01.2021. 13:00
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Značajan rast indeksa i prometa obilježio je na Montenegroberzi posljednju sedmicu prošle godine, u kojoj su dešavanja u vezi sa nacionalnim avio-prevoznikom, Montenegro Airlinesom (MA), ponovo okupirala pažnju javnosti.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 5,94% na 712,83 poena, a MONEX 3,53% na 10.328,64 boda.

Promet, realizovan kroz 46 transakcija, iznosio 1,09 mil EUR i bio je 37,8% veći u odnosu na prošlosedmični. Najveći udio u njemu imale su akcije Luke Bar, koje su na sedmičnom nivou porasle 22,2% na 27,26 centi.

Rast prometa zahvaljuje se prodaji dionica Luke Bar i Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza iz Tivta. U utorak je na berzi prodato 5,1 odsto dionica barske kompanije za ukupno 728,81 hiljadu EUR, dok je u srijedu prodato 4,2 odsto akcija tivatskog preduzeća za 268,19 hiljada EUR.

Dionice HTP Mimoze ove sedmice su ostale nepromijenjene na 1,85 EUR.

Dobitke su u posljednjoj sedmici prošle godine zabilježile akcije Marine Bar 9,6 odsto na 2,05 EUR, Jugopetrola 8,9 odsto na 8,98 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 21,5 odsto na 83 centa.

Vrijednost nijesu mijenjale ni dionice Plantaža, čija cijena iznosi devet centi za jednu.

Trgovano je akcijama Elektroprivrede, Crnogorskog Telekoma i ulcinjske Solane, koje koštaju tri EUR, odnosno 1,1 EUR i 1,41 EUR.

Dionice Hotelske grupe Budvanska rivijera, Primorje hotels & restaurantsa i Poslovno-logističkog centra Morača godinu su završile na 4,8 EUR, odnosno 2,98 EUR i 2,5 EUR.

Trgovano je i akcijama Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, koje su koštale 12 centi.

Sedmicu su, kao i prethodnu, obilježile informacije o gašenju MA i formiranju novog avio-prevoznika. Posljednjeg dana prošle godine u Službenom listu Crne Gore objavljena je odluka o osnivanju avio-kompanije ToMontenegro, koju je Vlada donijela u srijedu, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

U odluci se navodi da je osnivač preduzeća Vlada, sa udjelom od 100 odsto. Osnovni kapital kompanije je 30 miliona EUR i biće uplaćen u roku od godinu od njene registracije, u jednoj ili više tranši, od čega će četiri miliona biti uplaćeno prilikom registracije.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, je prvog dana nove godine objavio na svom Twitter nalogu da je Vlada za manje od mjesec racionalizacijom dosadašnjeg nedomaćinskog trošenja od četiri miliona EUR počela osnivanje nove nacionalne avio-kompanije.

On je objasnio da je Vlada morala brzo da reaguje da bi spasila maksimum iz Montenegro Airlinesa, ali da su ime, logo i dizajn nove kompanije podložni promjeni, zbog čega je pozvao zainteresovane da dostave svoje predloge.

Prethodno je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, saopštio da će Vlada pokušati da obezbijedi da MA zadrži najbitnije linije još par mjeseci.

- Status MA je nedefinisan. Pokušavamo da na neko vrijeme održimo kompaniju u životu, samo u prelaznom periodu, do formiranja nove - rekao je Bojanić.

Skupština je ove sedmice usvojila izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predviđa mogućnost prelaznog perioda do 1. juna za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Vlada je usvojene izmjene utvrdila uvažavajući potrebe privredne zajednice.

To bi značilo da se poreskim obveznicima, u prvih pet mjeseci naredne godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda, odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od 1. juna, za sve obveznike u skladu sa zakonom - kazali su ranije iz Vlade.

Ministar ekonomskog razvoja poručio je posljednjeg dana prošle godine da će novi paket mjera pomoći privredi i građanima za prvi kvartal naredne godine biti spreman u drugoj polovini januara.

On je kazao i da bi te mjere, u zavisnosti od epidemiološke situacije, mogle biti produžene i nakon ta tri mjeseca.

Posljednju sedmicu u godini je obilježila i Milatovićeva najava mogućeg ponovnog uvođenja radne nedjelje, uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika, kako bi se povećala privredna aktivnost. On je, međutim, istog dana kazao da je ta ideja stavljena je po strani, dok se ne unaprijede uslovi da se prava radnika u potpunosti zaštite.

Monstat je ove sedmice objavio da je, prema preliminarnim podacima, bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u trećem kvartalu prošle godine pao 26,9 odsto. BDP je u trećem kvartalu iznosio 1,21 mlrd EUR, dok je u istom periodu 2019. godine bio 1,65 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.