NavMenu

U 2020. zabilježeno povećanje prosječnih plata u svim zemljama regiona - Najviši rast u Sloveniji, najniži u Crnoj Gori

Izvor: Tanjug Subota, 02.01.2021. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/analogicus)
Uprkos pandemiji Covid-19 i pada privrednog rasta prosječne plate na Zapadnom Balkanu porasle u prethodnoj godini, a najviši rast je zabilježen u Sloveniji - 59 eura i Srbiji - 44 eura, dok je najniži od samo osam eura u Crnoj Gori, piše turska agencija Anadolija.

U periodu od oktobra 2019. do oktobra 2020. u regionu Zapadnog Balkana najviši rast prosječne plate zabilježan je u Sloveniji, tačnije 59,35 EUR i Srbiji - 44,19 EUR.

Za razliku od Slovenije i Srbije, prosječna plata u Sjevernoj Makedoniji porasla je za 36,31 eura, Hrvatskoj 18,41 eura, BiH 14,26 eura, dok je u Crnoj Gori najmanje, samo osam evra.

Srbija je sa prosječnom platom ove godina pretekla BiH, dok je Sjeverna Makeonija, iako je zabilježila jedan od najvećih porasta kada je u pitanju prosječna plata, i dalje na poslednjem mjestu u regionu.

U ovom trenutku prosječna plata u Sloveniji iznosi 1.181 EUR, Hrvatskoj 890 EUR, Crnoj Gori 525 EUR, Srbiji 512,19 EUR, BiH 490 EUR i u Sjevernoj Makednoniji 454 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.