NavMenu

Rudnik uglja Pljevlja vraća Ćehotinu u prvobitno korito - Raspisan tender za izradu glavnog projekta, u planu i gradnja male hidroelektrane

Izvor: eKapija Srijeda, 30.12.2020. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)
Rudnik uglja Pljevlja raspisao je tender za izradu Glavnog projekta izmještanja rijeke Ćehotine približnim pravcem njenog prirodnog toka, preko prostora unutrašnjeg odlagališta eksploatacionog polja rudnika. Za ovaj posao opredijeljeno je 100.000 EUR.

Kako je navedeno u dokumentaciji, riječ je o ponovljenom postupku, pošto je tender već bio raspisan i u oktobru ove godine.

U tenederu se navodi da je strategijom daljeg razvoja eksploatacije uglja u pljevaljskom basenu sa površinskog kopa Potrlica - Kalušići predviđeno izmještanje korita rijeke Ćehotine preko etaža unutrašnjeg odlagališta.

- Nakon formiranja unutrašnjeg odlagališta na površinskom kopu Potrlica na koti 760 mnv predviđeno je vraćanje rijeke Ćehotine kroz eksploataciono polje rudnika. Vodonepropusni kanal kojim bi se usmjerila rijeka Ćehotina je planiran za izvođenje kroz odlagališni prostor u ukupnoj dužini od približno 2,9 km, od pozicije brane Durutovići do mosta kod slapišta izlaznog portala tunela Velika Pliješ (kota 750 mnv) u blizini taložnika, na izlasku iz eksploatacionog polja Rudnika - objašnjeno je.

Vraćanjem rijeke Ćehotine trasom svog približno prirodnog toka prestaje uloga brane Durutovići i stvara se mogućnost iskorišćenja njenog potencijala za proizvodnju električne energije.

- Jedan od osnovnih zahtjeva za definisanje idejnog rješenja je i zahtjev za buduću izgradnju i funkcionisanje predviđene mini hidroelektrane (MHE). Iz ovih razloga, novo korito rijeke Ćehotine potrebno je projektovati i dimenzionisati tako da obezbjeđuje smještaj objekata MHE - navedeno je između ostalog u tenderskoj dokumentaciji.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 5. februara 2021. do 12 sati. Njihovo javno otvaranje održaće se istog dana u 14 časova.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.