NavMenu

Kompanijama Eni i Novatek produžen rok za istraživanje ugljovodonika u crnogorskom podmorju

Izvor: eKapija Srijeda, 30.12.2020. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Kompanijama Eni i Novatek Vlada Crne Gore produžila je period istraživanja postojanja ugljovodonika u crnogorskom podmorju za period od šest mjeseci.

Kako je saopšteno nakon sjednice koja je održana juče, Vlada je usvojila informaciju o zahtjevu kompanija Eni i Novatek za produžnje prvog perioda istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove 4118-4, 4118-5, 4118-9 i 4118-10.

- Ocijenivši zahtjev opravdanim, Vlada je odobrila produženje prvog perioda istraživanja i faze istraživanja iz Ugovora za period od šest mjeseci - saopšteno je.

Koncesionari su, u toku prvog perioda istraživanja od četiri godine, koji je trajao do 14. septembra 2020. godine, bili dužni da prikupe 3D seizmičke podatke za najmanje 1.228 kvadratnih kilometara na površini koja je definisana Ugovorom o koncesiji, te izrade puni komplet geofizičkih i geoloških studija. Studije se sastoje od gravimetrijske, magnetne studije zajedno sa strukturnim tumačenjem, studijom strukture, sedimentološkom studijom, studijom brzine i dubinske konverzije, geohemijskom studijom, studijom naftnog sistema - 3D modeliranjem bazena, AVO studijom i studijom pornog pritiska radi postizanja efikasnosti gornjeg izolatornog sloj. Takođe je trebalo da izbuše dvije istražne bušotine, i to jednu bušotinu usmjerenu na karbonatni prospekt procijenjene dubine od 6.500 metara i drugu usmjerenu na plio-pleistocenski prospekt procijenjene dubine od 1.500 metara.

Kako je objašnjeno u objavljenom dokumentu, Eni i Novatek su u periodu 19.11.2018. do 18.12.2018. godine izvršili seizmička istraživanja površine dodijeljene Ugovorom o koncesiji. Nakon izvršenih seizmičkih istraživanja koncesionari su dostavili Upravi za ugljovodonike neobrađene "sirove" 3D podatke prikupljene tokom seizmičkih istraživanja.

- Koncesionari su završili izradu geofizičkih i geoloških studija, i sprovode pripremne radnje za bušenje dvije istražne bušotine predviđene Ugovorom o koncesiji - navedeno je.

U zahtjevu za produženje perioda istraživanje, koncesionari su naveli probleme nastale tokom prvog perioda istraživanja, koji se nijesu mogli predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, odnosno koji su bili van razumne i predvidljive kontrole koncesionara, kao osnov za produženje perioda istraživanja.

- Pandemija Covid-19 je u značajnoj mjeri je poremetila pripremu aktivnosti bušenja što je prouzrokovalo neizbježna kašnjenja van razumne i predvidljive kontrole koncesionara u odnosu na predviđeni plan projekta, o čemu su 14. maja 2020. godine informisali Ministarstvo ekonomije. Koncesionari su pomenutim dopisom preuzeli obavezu da obavijeste nadležne organe ukoliko posljedice Covid-19 budu i dalje prisutne na kraju tekuće godine i budu uticale na operacije, kao i da predlože način rada i mjere koje će omogućiti kontinuitet aktivnosti u Crnoj Gori - navodi se u dokumentu.

Sve navedene posijedice pandemije COVID-19 bile su nepredviđene i nijesu se mogle izbjeći iIi
otkloniti uprkos svim razumnim i blagovremenim naporima koncesionara.

U trenutnim okolnostima, a pod pretpostavkom da će koncesionari i njihovi podizvođači pribaviti sve neophodne dozvole i ovlašenja i da će biti u mogućnosti da angažuju svu potrebnu robu i osoblje na operativnim lokacijama, očekuje se da aktivnost bušenja započne u prvoj polovini 2021. godine.

- Produženjem u trajanju od šest mjeseci omogućio bi se završetak procesa pribavljanja svih neophodnih odobrenjeprograma bušenja dosta prije početka operacija bušenja; završetak angažovanja i svih pripremnih radova od strane svih uključenih internacionalnih izvođača radova i bušenja dvije obavezne bušotine u vrijeme kada to dozvole posljedice pandemije Covid-19, te potpuna ocjena rezultata bušotina i davanje predloga nadlženim organima u pogledu daljeg rada - stoji u zahtjevu.

Imajući u vidu navedene razloge, koncesionari su podnijeli zahtjev za produženje prvog perioda istraživanja faze istraživanja za godinu dana, kako bi ispunili preostali dio obaveznog radnog programa za prvi period istraživanja.

Vlada je odgovorila pozitivno na zahtjev koncesionara i odobrila produženje prvog Perioda istraživanja i Faze istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove 4118-4, 4118-5, 4118-9, 4118-10, za period od šest mjeseci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.