NavMenu

MATIĆ: Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, aukcija do kraja 2021.

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 28.12.2020. 17:09
Komentari
Podeli
Tatjana Matić (Foto: Youtube/screenshot/N1)Tatjana Matić
Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, izjavila je Tanjugu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je rekla da pripreme traju, ali je zbog pandemije postupak aukcije za operatore odložen, izrazivši očekivanje da će do kraja naredne godine biti sprovedena aukcija.

- Mi smo se prirpremali za tu aukciji i pripreme su još uvijek u toku, jer da bi se ona sprovela neophodno je donijeti pravilnike o korišćenju spektra na određenoj frekvenciji, neophodno je donijeti uredbu i mi radimo pripremu, ali je sama aukcija odložena zbog pandemije, a razlozi su prije svega ekonomske prirode - navela je ministarka.

Dodala je da ima zainteresovanih operatora, jer je postojala zainteresovanost industrije. Takođe, kaže da je 5G mreža namijenjena prije svega inudsutriji, da to nije mreža koju će u velikoj mjeri moći da koriste konzumetni mobilnih sadržaja, kao što je 4G mreža.

- Dakle, ona je usmjerena prije svega ka industriji, najviše autoindustriji, poljoprivredi, medicini koja u svijetu koristi 5G mreže. Ali, usljed globalne ekonomske krize, zbog pandemije čije razmjere sada ne možemo ni da pretpostavimo, industrija se povukla, zbog pravljenja procjena da li je ekonomski opravdano da se u ovom trenutku ide na ulaganja koja su ogromna kada govorimo o opremi za 5G mrežu koja je neophodna operatorima ali i samoj indsutriji - objašnjava Matić.

Dodaje da je to razlog zašto je došlo do odlaganja aukcije ove godine. Izrazila je nadu da će tokom 2021. okolnosti biti drugačije, da će doći do stabilizacije tržišta u čitavom svijetu.

- Ne smijemo da zaboravimo jednu jako bitnu činjenicu, a to je da moblini operatori koji su na našem tržištu i mogu da učestvuju u aukciji, od Vipa preko Telenora, su dio međunarodnih korporacija koje odluke o ulaganjima donose na višim nivoima - kazala je ministarka telekomunikacija.


- Znači, ima mnogo razloga zbog kojih se to desilo, a mi se nadamo da će sledeće godine te velike korporacije, ipak, odlučiti da je vrijeme da se ponovo krene u ulaganja u 5G mrežu, i mi ćemo biti spremni. Za Republiku Srbiju je najvažnije da aukcija ukoliko dođe do nje bude u pravom trenutku i da mobilni operatori mogu da izdvoje onaj iznos koji ćemo mi procijeniti za taj spektar. Jer, naš je interes da se što veća sredstva sliju u budžet - navodi Matić.

Objasnila je da se ne može očekivati, ukoliko bi aukcija bila sprovedena u najgorem trenutku ekonomske krize, da se postigna najviša cijena za taj spektar.

- Tako da treba procijeniti i globalnu ekonomsku situaciju, platežnu moć, kako to procjenjuju sama sjedišta tih komapnija, ali vjerujemo da u toku sledeće godine, pretpostavljamo krajem 2021. bi moglo da dođe do toga - najavila je ministarka Matić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.