NavMenu

EPCG za kapitalne investicije potpisala ugovore vrijedne 130 mil EUR - Početak izgradnje VE Gvozd naredne godine, za solarnu elektranu Briska Gora 211 miliona

Izvor: Mina Ponedjeljak, 28.12.2020. 10:58
Komentari
Podeli
(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Elektroprivreda (EPCG) je u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od 100 mil EUR, a kompanija je, zajedno sa firmama u svom većinskom vlasništvu, u tom periodu po osnovu poreza i drugih naknada u budžet uplatila 260 miliona.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, kazao je da je situacija sa koronavirusom usporila i negativno uticala na poslovanje energetskog sektora, međutim i pored izuzetno teških uslova ispunili su definisane ciljeve kako u snabdijevanju tako i u proizvodnji i trgovini električnom energijom, a EPCG je na kraju još jedne uspješne godine.

- Važno je istaći da smo prije tri godine promijenili strategiju i koncept razvoja kompanije. Kroz investicioni ciklus definisali smo diversifikaciju proizvodnje i kontinuirano povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji - rekao je Noveljić Pobjedi.

On je kazao da uveliko sprovode petogodišnji investicioni ciklus tako da su za kapitalne investicije potpisali ugovore vrijedne 130 mil EUR, a izvjesno je i potpisivanje ugovora vrijednih oko 45 mil EUR za modernizaciju HE Perućica uključujući i ugradnju agregata broj 8.

- Pokrenuli smo projekte izgradnje solarne elektrane Briska gora kao i vjetroparka Gvozd, a već smo dobili povoljne uslove, u preliminarnoj ponudi od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za finansiranje tog projekta. U potpunosti smo rekonstruisali elektrane Glava Zete i Slap Zete - naveo je Noveljić.

On je, govoreći o modernizaciji dvije velike hidroelektrane, kazao da su u HE Perućica, u posljednje tri godine, uspjeli da revitalizuju pet od ukupno sedam generatora te da zamijene dva od planiranih pet transformatora.

- Naredne godine slijedi kapitalna rekonstrukcija još dva generatora, a vjerujem da ćemo uspjeti da zamijenimo i preostala tri trafoa. Projekte realizujemo kako iz sopstvenih sredstava tako i iz kreditnog aranžmana sa njemačkom KfW bankom od 33 mil EUR - saopštio je Noveljić.

On je kazao da su planirali da konačno realizuju projekat ugradnje osmog agregata u HE Perućica, za šta postoje svi potrebni uslovi a ta investicija vrijedna je oko 24 mil EUR. Takođe, rade na revitalizaciji i građevinskog dijela sistema HE Perućica, dok su rekonstruisali i zgradu elektrane.

- Značajan posao odrađen je i u HE Piva, gdje smo, u saradnji sa njemačkom razvojnom bankom, 2018. počeli implementaciju projekta druge faze rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, vrijednog 10,3 mil EUR - dodao je Noveljić.

Uspješno je odrađena i kapitalna rekonstrukcija prva dva agregata, a nedavno su potpisali i ugovor o revitalizaciji posljednjeg agregata A3. Rekonstruisan je sistem klimatizacije elektrane i urađen najduži lift u Evropi u oknu brane.

Takođe, renoviran je samački hotel u Plužinama, urađena prva faza kružne saobraćajnice u gradu, rekonstruisana upravna zgrada HE Piva dok se trenutno završava zaštitna galerija na ulazu brane.

- Sve u svemu, odrađen je ogroman posao čime ćemo obezbijediti sve potrebne uslove da naši proizvodni objekti funkcionišu u skladu sa potrebama i zahtjevima 21. vijeka - naveo je Noveljić.

On je, govoreći o modernizaciji Termoelektrane, kazao da je potpisivanjem Ugovora za ekološku rekonstrukciju Bloka I TE Pljevlja, ukupno vrijednog preko 54 mil EUR, počeo rok za izradu glavnog projekta.

- Ekološkom rekonstrukcijom svešćemo sve emisije i produkte sagorijevanja uglja na granice ispod dozvoljenih, saglasno važećoj zakonskoj regulativi u našoj državi i evropskim direktivama. Tako će termoenergetski kompleks u Pljevljima raditi narednih 20-30 godina koji generiše oko 1,2 hiljade radnih mjesta, a kao bazni izvor električne energije Termoelektrana je izuzetno važna sa stanovišta stabilnog rada elektroenergetskog sistema - naveo je Noveljić.

On je, govoreći o učešću EPCG u obnovljivim izvorima energije kroz projekte Briska Gora i Krnovo, podsjetio da je u decembru EPCG dobila preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd.

- Projekat izgradnje VE Gvozd još je jedan u nizu projekata koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD. Dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava uz izuzetno povoljne komercijalne uslove. Iznos planiranih sredstava je do 82 mil EUR, a ponuda će biti predmet daljih analiza - kazao je Noveljić.

On je rekao da očekuje da će izgradnja vjetroelektrane početi već naredne godine, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova. Planirana snaga VE Gvozd je 54,6 megavati (MW) sa godišnjom proizvodnjom oko 150 gigavat sati (GWh) i snabdijevaće oko 25 hiljada domaćinstava.

- Kada je riječ o solarnoj elektrani Briska Gora i taj projekat ide planiranom dinamikom. Ugovori o priključenju na mrežu i PPA između konzorcijuma i Vlade su u fazi pregovora. Vlada je donijela Odluku o donošenju izmjena i dopuna PUP-a Ulcinj čime su se stvorili prostorno-planski uslovi za početak realizacije ugovora koji se odnosi na izgradnju faze I - precizirao je Noveljić.

Prema njegovim riječima, planirana je izgradnja elektrane po fazama i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW, u roku od 18 mjeseci i druga do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 mjeseci, od dana potpisivanja Ugovora.

- Ukupna vrijednost obje faze projekta procijenjena je na oko 211 mil EUR - dodao je Noveljić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.