Izvor: Mina | Nedjelja, 27.12.2020.| 20:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada utvrdila izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji - Predložen prelazni period do 1. juna 2021.

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predlaže mogućnost prelaznog perioda do 1. juna naredne godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću je saopšteno da je izvršna vlast predložene izmjene utvrdila na sjednici u četvrtak, uvažavajući potrebe privredne zajednice.

- To bi značilo da se poreskim obveznicima, u prvih pet mjeseci naredne godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od 1. juna, za sve obveznike u skladu sa zakonom - kazali su iz Vlade.

Takođe, precizirano je da u trenutku prelaska na novi sistem elektronske fiskalizacije u realnom vremenu, obveznici neće biti u mogućnosti da se vrate na stari sistem.

- U diskusiji je naglašeno da će se donošenjem predloženog zakona uspostaviti sistem kojim će se obezbijediti dostupnost podataka o prometu proizvoda i usluga sa ciljem efikasne kontrole prometa, što će značajno doprinijeti smanjivanju neformalne ekonomije u ovoj oblasti - dodali su iz Vlade.

Takođe, kako je ocijenjeno, predloženi zakon će doprinijeti postepenom smanjivanju poreske administracije, što će poreskim obveznicima olakšati postupak obračunavanja i plaćanja poreskih obaveza.

Vlada je na sjednici usvojila i Informaciju o potrebi donošenja rješenja o privremenom finansiranju potrošačkih jedinica od 1. januara do donošenja zakona o budžetu za narednu godinu.

U Informaciji se navodi da će Ministarstvo finansija donositi mjesečna rješenja o privremenom finansiranju do donošenja zakona o budžetu za narednu godinu.

Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ako se zakon o budžetu države ne donese do 31. decembra tekuće godine, za narednu fiskalnu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

- U diskusiji je ocijenjeno da će ovakav pristup u narednim mjesecima omogućiti redovne isplate zarada, penzija, socijalnih i drugih davanja do usvajanja budžeta za narednu godinu. To istovremeno znači i da će servisiranje svih drugih isplata, koje su važne za građane i preduzeća, biti redovno - poručili su iz Vlade.

Vlada je usvojila i Informaciju o potrebi zakazivanja Skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) u kojoj se navodi da se vanredna sjednica saziva radi donošenja odluke o razrješenju i izboru novih članova Odbora direktora.

Kako je saopšteno, postupak razrješenja svih članova Odbora direktora pokreće se zbog lošeg upravljanja kompanijom u dužem periodu.

- Vlada je ocijenila da netransparentno poslovanje, pojedine kontradiktorne odluke upravljačke strukture kompanije, kao i evidentno postojanje konflikta interesa kod pojedinih članova Odbora, traži brzu reakciju osnivača, pa je neophodno da se odluke o razrješenju i imenovanju sprovedu u što skorijem roku - dodaje se u saopštenju.

Vlada je na sjednici razmotrila i Informaciju o stanju u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlines (MA), u kojoj je ukazano na brojne propuste, manjkavosti i nedostatke u poslovanju te kompanije.

Kako su podsjetili, Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA suspendovan je odlukom Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK).

- Usljed nejasnih i neriješenih nadležnosti unutar Agencije, na osnovu stečenih informacija konsultanti su podržali pozitivno mišljenje o Zakonu, koje Savijet Agencije nije prihvatio, te dao rješenje kojim se obustavlja dalja isplata sredstava po osnovu važećeg Zakona - navodi se u saopštenju.

Mogućnost žalbe na obustavu isplata nije iskorišćena od tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, te se izgubila mogućnost upravnog postupka.

Kako se dodaje, sam zakon lex specialis nije donešen na pravi način, a kompanija je zapala u ozbiljna dugovanja, od kojih su neka urgentna za plaćanje.

Iz Vlade su saopštili da je po osnovu Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, toj kompaniji isplaćen iznos od 4,2 mil EUR, umanjen u konačnom na 3,7 mil EUR, što su namjenska sredstva za restauraciju motora.

- Za korišćenje ovih sredstava za tekuće obaveze neophodna je odluka Vlade. Druga opcija je kratkoročna pozajmica uz tržišne uslove u iznosu od oko pet milona EUR ili jednostavno nastavak primjene spornog Zakona i isplata neisplaćenih sredstava od oko 3,8 miliona EUR - naveli su iz Vlade.

U kompaniji je, kako se dodaje, posljednja mjesečna zarada zaposlenima isplaćena u septembru ove godine, dok nacionalni avio-prevoznik nije plaćao obaveze Poreskoj upravi (PU) za poreze u doprinose od oktobra 2016. godine.

Likvidacija MA se u Informaciji navodi kao neminovnost pred koju je Vlada dovedena, a postupak likvidacije iznosio bi oko 50 mil EUR.

- Zbog prepoznavanja neupitne važnosti postojanja nacionalnog avio-prevoznika, najavljuje se osnivanje potpuno nove kompanije, a postupak stvaranja uz intenzivan rad ne bi bio kraći od šest do devet mjeseci - dodali su iz Vlade.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE