NavMenu

Grand prix četvrtog Salona arhitekture osvojila kuća Vila B - Na konkurs pristiglo 75 radova

Izvor: RTCG Petak, 25.12.2020. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Salon arhitekture)
Grand prix četvrtog crnogorskog Salona arhitekture pod nazivom Trans-misija pripala je timu ANDU architects, za kuću VilLA B, Bandići, autora Gorana Andrejina, i saradnice Sonje Dubak. Oni su odabrani od 75 prijavljenih radova za najveće priznanje Salona.

Četvrti crnogorski salon arhitekture pod nazivom Trans-misija u organizaciji Saveza arhitekata Crne Gore, zbog aktuelnih mjera povodom pandemije, održan je sinoć kao live stream iz prostora Kolektora, kome je bilo moguće pristupiti putem Youtube kanala na web sajtu i društvenim mrežama SACG-a.

Ovogodišnji Salon svečano je otvorila potpredsjednica Saveza arhitekata Crne Gore Ema Alihodžić Jašarović.

- Na ovogodišnji poziv za učešće na salonu, prijavilo se čak 75 projekata u sedam kategorija: 15 studentskih radova ; sedam konkursnih radova; 10 publikacija; istraživanje i eksperiment – jedan rad; enterijeri- osam radova; projekti - 25 radova; realizacije - 9 radova", saopštili su organizatori..

Međunarodni referentni žiri, u sastavu: Davor Mateković – Hrvatska; Grozdana Šišović - Srbija; Branislav Mitrović – Srbija; Marko Brajović – Brazil; u live prenosu su se obratili publici putem video poruka, dok je jedini član žirija iz Crne Gore, Ivan Milošević bio u Kolektoru.

Grand prix kao najveća nagrada Salona ove godine pripala je timu ANDU architects, za kuću VilLA B, Bandići, autora Gorana Andrejina, i saradnice Sonje Dubak.

- Dobitnik u kategoriji enterijer je Srđan Marlović, za projekat Paviljon Gradske muzike u Herceg Novom. Dobitnik u kategoriji projekti: Autori S.O.B.A. (Marija Krsmanović Stringheta, Milena Kordić, Anđelka Badnjar Gojnić, Bruno Strinheta), saradnik Dimitrije Puzović za ugostiteljski objekat Hostel Žabljak - navodi se u saopštenju organizatora.

Dobitnik u kategoriji realizacije je Anđelka Badnjar Gojnić, za objekat Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju.

- Dobitnik u kategoriji publikacije: Spaces of commoning: Urban commons in the EX-YU region – Autori: Iva Čukić, Jovana Timotijević, Božena Stojić, Njozma Dragusha, Orbis Rexha, Sonja Dragović i Tatjana Rajić - navodi se u saopštenju. .

Žiri je jednoglasno donio odluku, da dodijeli specijalno priznanje salona autorskom timu Expeditio, koje su nakon dvodecenijskog doprinosa na polju istraživanja a u cilju zaštite crnogorskog prostora, dale važan doprinos arhitektonskoj sceni, i ovog puta kao autori, koautor ili izdavači, nastupile sa čak sedam publikacija.

- Takođe, zbog izuzetno kvalitetnih studentskih radova, žiri je donio odluku da dodijeli pohvalu u ovoj kategoriji i to studentkinji Mini Gutović, za projekat: Centar za istraživanje i konzerviranje endemičnih biljaka sa ornitološkim centrom u Crnoj Gori –mentor Robert Potokar. Kategorija konkursi, takođe je zavrijedila pažnju žirija, te je i u toj kategoriji jedan rad posebno izdvojen, uz pohvalu žirija: Vrtić i jaslice u Ulcinju – autori Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović - navodi se u saopštenju.

Ove godine, kategorija istraživanje i eksperiment, po mišljenju žirija nije zavrijedila nagradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.