NavMenu

Gasovod Balkanski tok pušten u probni rad

Izvor: Novosti Petak, 25.12.2020. 13:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Gasovod Balkanski tok je preksinoć probno pušten u rad, saznaju Novosti. Trenutno se testiraju automatika i sistemi upravljanja, provjeravaju se dispečerske stanice, ventili, optika i napajanje, kako bi se stekli uslovi da plavi energent iz pravca Bugarske poteče već 30. decembra.

U početku će u cijevima od Zaječara do Horgoša primarno biti ruski gas, ali će u budućnosti biti moguće snabdijevanje i iz drugih izvora. Gasovod će biti dvosmeran, što podrazumijeva da energent primamo iz Bugarske i iz Mađarske.

- Cijevi interkonektora bugarska granica-mađarska granica napunjene su gasom i u toku je testiranje svih sistema neophodnih za pouzdan i nesmetan rad gasovoda koji je dio unutrašnjeg gasnog transportnog sistema Srbije - navodi za Novosti Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

On kaže da će gasovod biti spreman za operativni rad 30. decembra, i da će se Srbija snabdijevati gasom iz Bugarske već 1. januara.

- To znači da možemo da snabdijevamo gasom stanovništvo i privredu i iz pravca Bugarske, što uz postojeći pravac iz Mađarske sada predstavlja nove mogućnosti, ali i veći stepen sigurnosti snabdijevanja tržišta Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH. To je dobra vijest za sve potrošače, jer će i cijena biti povoljnija - naveo je Bajatović.


Srpski magistralni gasovod, dužine 403 kilometra, proteže se od Zaječara do Horgoša. Prve aktivnosti na polaganju cijevi su počele lane, krajem aprila, a cijeli posao je završen za dvadeset mjeseci.

Planirano je da kompresorska stanica u Srbiji bude završena u maju slijedeće godine, a i Bugarskoj je ostalo da uradi još dvije svoje. U Srbiji treba da se okončaju i radovi na blok i mjernim stanicama. Kako su nedavno objasnili iz Ministarstvu energetike, sadašnji pritisak je dovoljan i to ne ometa puštanje u rad Balkanskog toka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.