NavMenu

Mihajlović traži od kineske kompanije CMEC da ubrza gradnju bloka 3 u Termoelektrani Kostolac

Izvor: eKapija Petak, 25.12.2020. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je tokom obilaska radova u Termoelektrani Kostolac B, blok 3, istakla da je ovo gradilište veoma važno za naš energetski sistem, ali da završetak radova veoma kasni, zbog čega će se sa EPS-om i kineskom kompanijom CMEC, kao izvođačem, razgovarati o ubrzanju projekta.

- Za nas je neprihvatljiv prijedlog izvođača da se radovi završe na jesen 2022. godine. Ovde sam danas da im pošaljem jasnu poruku da neke stvari nećemo tolerisati, kao što nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta. Znam koliko dobro rade druge kineske kompanije u Srbiji i CMEC će morati da im se priključi - poručila je ona.

Potpredsjednica Vlade je dodala da je CMEC prva kompanija koja je najavila usporenje radova zbog pandemije, navodeći da će resorno ministarstvo i EPS biti tu da pruže svaku vrstu pomoći, soapšteno je iz Vlade Srbije. Kako dodaje:

- Imenovali smo mali tim koji će biti ovde sve vreme i učinićemo sve da pomognemo izvođaču, ali ćemo i obaviti razgovore da bi se ovaj blok završio ranije. - Nijedno gradilište u saobraćaju i infrastrukturi nije stalo sa radom tokom pandemije, ovde nedostaju ljudi, inženjeri i efikasnija realizacija. Učinićemo sve da promijenimo ovaj tok, jer su EPS-u potrebne nove investicije i projekti.

Radove je obišao i direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i rekao da je stanje na gradilištu u Kostolcu u značajnoj mjeri u fazi kašnjenja, te da je izgubljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova 2018. godine.

- Izgradnja 350 megavatnog bloka jedan je od najvažnijih projekata za EPS i bitno je da se što prije završi i bude na mreži - naglasio je on i ocijenio da ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS-a, ali i stabilnosti snabdijevanja električnom energijom.

- Siguran sam da ćemo, bez obzira na sve probleme, uspjeti da ubrzamo radove i da ćemo već početkom 2021. vidjeti značajne promjene na gradilištu - poručio je direktor Elektroprivrede Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.