NavMenu

EKIP donio odluku o smanjenju cijena usluga rominga na Zapadnom Balkanu - Od 1. jula 2021. troškovi kao u matičnoj mreži

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.12.2020. 14:23
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je donijela Odluku kojom je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i Mtelu naložila da od 1. jula 2021. usluge rominga (regulisane usluge telefonskih poziva, SMS i pristupa Internetu) korisnicima mobilnih operatora iz Crne Gore, koji se nalaze u državama Zapadnog Balkana, naplaćuju kao da je korisnik rominga u svojoj matičnoj mreži u Crnoj Gori (tzv. "roaming lake at home" - RLAH režim naplate).

Pored Odluke, Agencija je donijala i Pravilnik o utvrđivanju detaljnih pravila o primjeni "politike fer korišćenja", o metodologiji procjene održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i o zahtjevu koji podnosi operator za potrebe te procjene, kojim su precizno propisane situacije u kojima operatori mogu da odstupe od mehanizma naplate koji je propisan Odlukom (tzv. "roaming lake at home").

Odluka i Pravilnik su u skladu sa odredbama Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kao i relevatnim propisima Evropske Komisije, na osnovu kojih je navedeni princip naplate primijenjen u članicama Evropske Unije, saopšteno je iz EKIP-a.

Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana je zaključen 4. aprila 2019. u Beogradu između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i vlasti u Prištini.

Sporazum je u ime Crne Gore potpisalo Ministarstvo ekonomije. Primjena navedenog sporazuma je predviđena u nekoliko faza, a prvi korak u smanjenju cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana je primijenjen 1. jula 2019. Nakon toga, od 1. jula 2020. je primijenjeno dodatno smanjenje cijena usluga rominga za dolazne pozive i pristup Internetu.

Smanjenje cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana, koje će biti primijeno od 1. jula 2021. godine će donijeti veoma značajne benefite za privatne i poslovne korisnike, koji će usluge rominga koristiti u našem regionu.

- Ti benefiti će se prije svega odnositi na veće korišćenje usluga rominga bez straha od dobijanja visokih računa za njihovo korišćenje. Pored fizičkih lica kojima će korišćenje roming usluga u državama Zapadnog Balkana takav način korišćenja usluga rominga olakšati boravak u navedenim državama, značajnu korist će imati i poslovni korisnici kojima će nesmetano korišćenje usluga rominga značajno olakšati obavljanje svojih poslovnih aktivnosti u regionu.
Pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga - ističu i EKIP-u.

Takođe, operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roaming usluga od ovih koje su određene Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga i Odlukom Agencije, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.