NavMenu

Nema procjene o mogućem povratu ulaganja u MA

Izvor: Mina Srijeda, 23.12.2020. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Agencija za zaštitu konkurencije ocijenila je da nema uslova da cijeni usklađenost Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa i prateću analizu iz nekoliko razloga, i da u priloženoj dokumentaciji nema procjene o mogućem povratu izvršenih ulaganja.

- Dokumentacija podnijeta Agenciji za zaštitu konkurencije, a kojom se dokazuje opravdanost ulaganja u Montenegro Airlines, ne sadrži procjenu o mogućem povratu izvršenog ulaganja i periodu u kojem će biti ostvareno - navodi se u godišnjem izvještju Agencije, koji se od kraja prošle sedmice nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odmah nakon formalnog usvajanja, dostavilo je Agenciji za zaštitu konkurencije Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA lex specialis, radi ocjene sa stanovišta državne pomoći, prenose Dnevne novine.

Uz predlog zakona, Ministarstvo je dostavilo Agenciji analizu opravdanosti ulaganja državnog novca.

U samoj dokumentaclji, kako se dodaje u godišnjem izvještaju Agencije za prošlu godinu, za sada nijesu ispoštovani suštinski zahtjevi u pogledu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji, odnosno da će doći do prinosa kapitala u razumnom roku koji će državi obezbijediti povrat ulaganja.

- A samim tim nijesu obezbijeđeni dokazi da je ispunjen osnovni uslov koji opravdava načelo subjekta u tržišnoj ekonomiji, to jest da bi privatni subjekt na isti način postupao u istoj ili sličnoj situaciji - navodi se u izvještaju.

S druge strane, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je prošle sedmice prilično sigurno ustvrdio da je izvjesno negativno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije u njihovom konačnom izvještaju po pitanju dodijeljene državne pomoći Montenegro Airlinesu.


Prethodno je Bojanić kritikovao i Agenciju i Montenegro Airlines kazavši da nastavak sastanka sa predstavnicima Montenegro Airlinesa i Agencije za zaštitu konkurencije nije donio ništa novo, odnosno da je nastavljeno prebacivanje i izbjegavanje odgovornosti za stanje u kompaniji.

On je dodao da će Ministartstvo kapitalnih investicija naći rješenje, ali uz konsultacije sa Briselom.

MA je po tom zakonu očekivao ukupno 155 miliona pomoći od države i pomoć je nesmetano tekla do 3. septembra, kada je Agencija tiho zaustavila primjenu Zakona.

Bojanić je najavio mogućnost da se Montenegro Airlines ugasi ukoliko se ne pronađe adekvatno rješenje.

Da je stanje u kompaniji jako loše potvrdio je i direktor Vlastimir Ristić, koji je kazao da su gubici MA za deset mjeseci 14,9 mil EUR i da kasne plate.

Prema zvaničnim podacima, država je tokom prošle godine pomogla Montenegro Airlines sa 5,5 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.