NavMenu

U Italiji projektovani montažni paviljoni za vakcinaciju - Cvijet jagorčevine označava procvat (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Ponedjeljak, 21.12.2020. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / RGY23)
Ovu 2020. godinu obilježila je pandemija koja kako se čini ne jenjava, pa mnogi vide spas u vakcinama o kojima se priča već neko vrijeme. Mnoge države već su naručile određene količine i u planu je da se uskoro krene sa vakcinacijom stanovništva.

Italija, među najviše pogođenim zemljama kada je riječ o virusu, treba u januaru da krene sa vakcinisanjem. Iz tog razloga osmišljeni su i projektovani montažni paviljoni koji će služiti kao mjesta za distribuciju gdje će se davati vakcine.

Ove montažne jedinice biće napravljene od drveta i tkanine, i postavljene na trgovima širom Italije. U planu je da bude postavljeno 1.500 ovih konstrukcija tokom narednih mjeseci. Jedinice su u osnovi kružne forme - struktura je od drveta, dok je omotač urađen od tkanine otporne na vodu koja se u potpunosti može reciklirati. U unutrašnjosti su prostori odvojeni sistemom fleksibilnih zidova od tkanine, koji su transparentni i upijaju zvuk.

Stefano Boeri je projektovao montažne paviljone tako da se oni mogu lako i brzo postaviti, ali i demonirati i prenijeti na drugu lokaciju, jer je cilj da se poveća kapacitet mjesta za vakcinaciju i ubrza cio proces. Ideja da se nalaze na trgovima širom Italije došla je iz razloga što Italijani vole da provode vrijeme napolju na javnim mjestima.

Unutrašnjost paviljona će biti organizovana oko centralnog dijela, uz koji će se nalaziti i smještajne zone za zdravstvene radnike, uključujući toalete i svlačionice. Konstrukcija je zamišljena da bude energetski samoodrživa u ćemu će joj pomoći prsten od solarnih panela na krovu projektovan da obezbijedi dovoljno električne energije za potrebe cijelog paviljona.

Veliki, ružičasti cvjetovi jagorčevine nalaziće se na spoljnjim zidovima i krovnoj konstrukciji, što bi trebalo vizuelno da ukaže na budući "procvat". Cilj je da se ovim prolećnim cvijetom prenese simbolika vedrine i regeneracije. Boerijev grafički dizajn cvijeta koristiće se kao logotip za kampanju u zemlji oko vakcinacije pod sloganom "Sa cvijetom, Italija se vraća u život".

Projekat postavljanja montažnih paviljona po nalogu je Domenica Arcurija, specijalnog povjerenika za vanredne situacije Covid-19 u Italiji. On je izjavio da će značajan broj Italijana koji žele da se vakcinišu to i ostvariti do septembra 2021. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.