NavMenu

Turizam u svijetu bilježi najgoru godinu u istoriji - Gubitak prihoda 935 mlrd USD

Izvor: Mina Ponedjeljak, 21.12.2020. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Sa 72% manje međunarodnih dolazaka u prvih deset mjeseci i globalnim gubitkom 935 mlrd USD prihoda od izvoza, za svjetski turizam je ovo najgora godina u istoriji, saopšteno je iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Iznoseći najnovije podatke, prema kojima su destinacije u svijetu od početka ove godine do kraja oktobra primile 900 miliona stranih turista manje nego u isto vrijeme prošle godine, u UNWTO-u to direktno povezuju s uticajima pandemije i uvedenim ograničenjima putovanja, što je znatno smanjilo povjerenje i potražnju za putovanjima, prenosi SEEbiz.

Za gubitak prihoda od 935 mlrd USD od izvoza od međunarodnog turizma iz te organizacije kažu da je više nego deset puta veći nego 2009. pod uticajem globalne ekonomske krize, dok za sveukupni ogromni pad turizma zbog pandemije upozoravaju da bi mogao rezultirati ekonomskim gubitkom od dva biliona USD u svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP).

- UNWTO na osnovu trenutnih dokaza za cijelu ovu godinu očekuje pad međunarodnih dolazaka za 70 do 75 odsto u odnosu na prošlu godinu, čime se zapravo globalni turizam vraća na nivo od prije 30 godina. To znači i milijardu dolazaka stranih turista manje i gubitke od oko 1,1 bilion USD u međunarodnim prihodima od turizma - naveli su iz UNWTO-a.

Komentarišući takve pokazatelje, glavni sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikashvili podsjetio je da je ta specijalizovana organizacija UN-a za turizam od početka pandemije vladama, preduzećima i javnosti iznosila pouzdane podatke o neviđenom uticaju pandemije Covid-19 na globalni turizam, dokazujući i time da je to jedan od najpogođenijih sektora u toj krizi.

- Iako vijesti o vakcini jačaju samopouzdanje i industrije i putnika, ipak je još dug put do oporavka. Stoga moramo pojačati napore na sigurnom otvaranju granica, podržavajući pritom turistička radna mjesta i preduzeća, jer ograničenja putovanja i dalje postoje, čak se u zimskom periodu i pojačavaju i sve to otežava i odgađa oporavak turizma - poručio je Pololikashvili.

Azija i Pacifik su među svim svjetskim regijama u prvih deset mjeseci ove godine pretrpjeli najveći negativni uticaj pandemije na turizam, a imaju i najviši nivo putničkih ograničenja cijelo vrijeme, što je dovelo do čak 82% manje dolazaka turista u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je ta regija bila jedna od najbrže rastućih u svjetskom turizmu.

Sličnu poziciju u prošloj godini imao je i Bliski Istok, koji ove godine bilježi 73 odsto manje dolazaka stranih turista, dok ih je u Afriku došlo 70 odsto manje, a u Evropu i Ameriku za po 68 odsto manje.

Za Evropu iz UNWTO-a podsjećaju da je u septembru i oktobru imala nešto manji pad međunarodnih dolazaka turista od ostalih svjetskih regija, od 72 odnosno 76 odsto, što objašnjavaju nastavkom laganog, ali kratkotrajnog oporavka iz ljetnih mjeseci, jula i avgusta, međutim za deset mjeseci pad je ipak nešto veći od 68 odsto.

- Porast zaraza koronavirusom širom Evrope u oktobru i dalje dovelo je do ponovnog uvođenja nekih oblika ograničenja putovanja, iako je Evropa bila i regija u kojoj je više odredišta ili 91 odsto od 1. novembra ublažilo takva ograničenja, uglavnom među državama članicama Šengena - kazali su iz UNWTO-a, prognozirajući da nova ograničenja i zatvaranja u Evropi do kraja ove godine donose i nove turističke minuse.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.