NavMenu

Za 10 mjeseci neto priliv stranih investicija 368 mil EUR - Kompanije iz Azerbejdžana, Kine i Rusije najveći investitori u Crnoj Gori

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 21.12.2020. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Prvu poziciju po ulaganjima u našu zemlju i dalje drži Azerbejdžan. Iz Centralne banke, međutim, ne navode ni cifru ni investitore iz ove zemlje jer bi to, kako objašnjavaju, zadiralo u prostor poslovne tajne.

- Podatak je povjerljiv jer se odnosi na manje od tri kompanije - kazali su Pobjedi iz Centralne banke.

Zaključno sa oktobrom tekuće godine, strane direktne investicije su bile 541,4 miliona od čega se iz zemlje odlilo 173,4 miliona. To znači da je neto priliv 368 miliona ili 47,1% više nego u istom periodu prošle godine.

Na drugoj poziciji su kompanije iz Kine sa blizu 71 mil EUR ulaganja u našu zemlju. Podsjetimo da su Kinezi sa te pozicije još ranije potisnuli Ruse, koji su bili na drugom mjestu.

Rusi sada drže treću poziciju sa 54 mil EUR ulaganja i potisnuli su italijanske investitore koji su tu poziciju držali donedavno.

- Slijede investitori iz Švajcarske sa 48,3 mil EUR, Italije 44 miliona, Sjedinjenih Američkih Država 24,5 miliona, Ujedinjenih Arapskih Emirata 24,1 milion eura, Njemačke 22 miliona, Srbije 18,7 miliona, Holandije 17,4 mil EUR - kazali su takođe iz CBCG navodeći da se radi o preliminarnim podacima.

Među "sitnijim" ulaganjima u našu zemlju su kompanije iz Turske sa 12,7 miliona, Velike Britanije 11 miliona, Estonija blizu 10 miliona, Austrije devet, Slovenije preko osam miliona, Španije i Luksemburga preko šest miliona, Hrvatske blizu pet miliona...

Prema takođe preliminarnim podacima za deset mjeseci tekuće godine u formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv 183,7 miliona eura, što čini blizu 34% ukupnog priliva.

- Od ovih 183,7 mil EUR preko 98 miliona je investirano u kompanije i banke u Crnoj Gori. To je pad od 56,1% - objašnjavaju iz CBCG.

Njihova dokumenta pokazuju da je u ovaj sektor najviše uloženo iz SAD - 11 mil EUR, potom UAE pet miliona, Srbije četiri miliona, Švajcarske 3,4 miliona, Njemačke 2,9 mil EUR... Jedini povjerljivi podatak se odnosi na Austriju i tiče se ulaganja manje od tri kompanije.

Priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio je 85,5 mil EUR što je takođe pad od 40,9%. U ovoj godini, po podacima CBCG, nekretnine su najviše kupovali Rusi - ukupno 18 miliona, potom Amerikanci 9,4 miliona, Njemci 9,3 miliona, Srbi 8,3 miliona, Švajcarci 6,8 mil EUR...

- Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 326,1 milion eura, što je za 24,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine - kazali su takođe našoj redakciji iz CBCG.

Atraktivna investiciona destinacija

Na pitanje kakav odnos investitora očekuju u narednoj godini, uzimajući u obzir pandemiju kovid-19 i promjenu vlasti u Crnoj Gori, iz Centralne banke su saopštili da je naša zemlja atraktivna investiciona destinacija.

- Crna Gora je atraktivna investiciona destinacija, koja obiluje potencijalima za investiranje, posebno u oblasti turizma, energetike, telekomunikacija. Zbog toga treba očekivati nastavak značajnog priliva stranih direktnih investicija - smatraju u CBCG.

Pandemija korona virusa, prema preliminarnim podacima za period januar - oktobar 2020, nije negativno uticala na neto priliv stranih direktnih investicija.

- Neto priliv je bio 368 mil EUR ili u prosjeku dnevno više od milion eura. To je za 47,1 više u odnosu na isti period 2019. - ističu u CBCG.

Da investitori neće zaobići Crnu Goru, potvrđeno je i prije nekoliko dana iz Savjeta stranih investitora koji su to saopštili u dokumentu "Vodič o savjetu".

- Strani investitori ne namjeravaju da odustanu od planiranih investicija i vjeruju da je crnogorska ekonomija atraktivna i da ima snažan potencijal za rast - navedeno je u ovom vodiču, koji je objavljen na crnogorskom i engleskom jeziku.

Podsjetimo da su iz Savjeta stranih investitora redakciji Pobjede nedavno kazali da kompanije-njihove članice neće omesti pandemija da do 2022. investiraju u Crnu Goru.

- Članice Savjeta stranih investitora nastavljaju sa ulaganjem u Crnu Goru i sa realizacijom planiranih investicija. Pandemija nije poremetila naše planove da, kao što je ranije najavljeno, u periodu 2020-2022. kompanije članice Savjeta u Crnu Goru ulože okvirno 1,5 milijardi eura. Ove investicije biće realizovane u sektorima turizma, energetike, elektronskih komunikacija, osiguranja - kazali su tada iz Savjeta odgovarajući na pitanje kakav priliv stranih investicija očekuju u narednom periodu.

Naši građani u inostranstvo uložili 22 miliona, a nerezidenti povukli 151 mil EUR

Za deset mjeseci iz Crne Gore se odlilo 173,4 mil EUR, najviše u pet zemalja.

- Prema preliminarnim podacima u periodu januar-oktobar tekuće godine, najveći odliv stranih direktnih investicija zabilježen je prema Italiji, Kini, Srbiji, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima - pokazuju podaci Centralne banke.

Ovogodišnji odliv je 56,8% manji u odnosu na isti period prošle godine.

Domaći građani su u inostranstvo investirali 22 mil EUR.

- Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 22 mil EUR. Povlačenje sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosilo je 151,4 mil EUR - kazali su iz Centralne banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.