NavMenu

Nastavak rekonstrukcije pruge Beograd-Bar za najmanje dvije godine?

Izvor: Demostat Nedjelja, 20.12.2020. 19:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Iako je rekonstrukcija prve dionice pruge Beograd – Bar u Srbiji završena još 2017. godine na nastavak modernizacije te saobraćajnice do granice sa Crnom Gorom putnici će čekati još najmanje dvije godine.

Da se taj proces odvija sporije nego što je planirano najilustrativnije pokazuje izjava Zorane Mihajlović, tadašnje ministarke saobraćaja Srbije iz jula 2018. godine prilikom potpisivanja memoranduma o razmevanju i saradnji vlada Srbije i Crne Gore na realizaciji infrastrukturnih projekata u Podgorici, da će Srbija do 2021. godine rekonstruisati čitavu prugu Beograd - Bar na svojoj teritoriji. S obzirom da je do tog termina preostalo još svega petnaestak dana jasno je da se to predviđanje Zorane Mihajlović koja je u međuvremenu preuzela upravljanje Ministarstvom rudarstva i energetike neće ostvariti.

Kako je Demostatu rečeno u preduzeću Infrastruktura željeznice Srbije ono je sa ruskom kompanijom RŽD Internešnl 21. septembra u Beogradu potpisalo ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dionice barske pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica sa Crnom Gorom, dugačkom 210 kilometara. Vrijednost tog ugovora je oko 20,94 mil EUR, a finansiranje je obezbijeđeno iz novog ruskog kredita za modernizaciju srpskih željeznica vrijednog 230 mil EUR. Izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica jedan je od tri projekta koji će se finansirati iz tog kredita.

Projektno-tehnička dokumentacija obuhvata izradu idejnog rješenja, geotehničko i geodetsko istraživanje, idejni projekat i projekat za izvođenje. Dosad je urađen opšti projektni zadatak za rekonstrukciju te dionice barske pruge, izvršen je njen obilazak i završena priprema posebnih projektnih zadataka za svaku od sedam dionica, jer će se projekat realizovati fazno. Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica sa Crnom Gorom iznosi dvije godine. Tek po završetku projektno-tehničke dokumentacije znaće se koliko će koštati rekonstrukcija tog dijela barske pruge kroz Srbiju kao i koliko će trajati radovi, navode u Infrastrukturi željeznice Srbije. Procjena je da bi vrijednost radova sa projektovanjem mogla biti oko 450 miliona eura.

Nakon rekonstrukcije pruge Valjevo-Vrbnica, prosječna brzina vozova na barskoj pruzi kroz Srbiju biće oko 100 kilometara na sat. Poređenja radi, vozovi danas između Valjeva i Vrbnice saobraćaju prosječnom brzinom od oko 40 kilometara na sat, a po redu vožnje na ovoj relaciji putuju oko šest sati i 15 minuta, dok od Beograda do granice sa Crnom Gorom vožnja traje sedam i po sati - kažu u Infrastrukturi željeznice Srbije.

U tom preduzeću podsjećaju da je deonica barske pruge od Resnika do Valjeva, duga 77,6 kilometara, rekonstruisana 2017. godina, zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita od 79,9 miliona dolara, nakon čega je brzina vozova na ovoj relaciji povećana na 100 kilometara na sat.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da projekat rekonstrukcije pruge Beograd – Bar neće biti okončan u dogledno vrijeme a da je osnovni razlog za to što ni Srbiji ni Crnoj Gori tako nešto u ovom trenutku nije prioritet.

- Pruga Beograd - Bar je pravljena u potpuno drugačije vrijeme i u drugačijim uslovima nego što je to sada slučaj. U vrijeme kada je ona bila aktuelna postojala je zajednička država. U to vrijeme predstavljala je izlazak Srbije na more, u okviru Jugoslavije, i pravac kojim su turisti iz tih krajeva odlazili na crnogorsko primorje. U međuvremenu je zajednička država prestala da postoji čime su se i prioriteti promijenili. Vjerujem u to da će u budućnosti Srbija završiti sa projektom rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd - Bar. Međutim, u ovom trenutku to je nešto u šta ne želi da se, između ostalog zbog troškova tog posla, upušta ni Beograd ni Podgorica. Za Srbiju su u ovom trenutku važniji neki drugi putni pravci. Aktuelizovano je pitanje takozvanog malog Šengena čime sve više na značaju dobija putni pravac ka Albaniji preko Kosova. U tom smislu se govori o izgradnji ne samo auto-puta ka Tirani već i pruge koja bi išla istom trasom. Takođe, sve je veće interesovanje turista za ljetovanje na albanskom primorju dok crnogorsko za njih nije više tako značajno kao nekad. Sve su to razlozi da Srbija drugačije razmišlja o svojim prioritetima kada je reč o infrastrukturi što uslovljava da rekonstrukcija pruge Beograd - Bar nije nešto što je u planu za brzu realizaciju - naglašava Savić. On ističe da bi potpuno drugačija situacija bila da je Srbija kupila Luku Bar o čemu se svojevremeno pričalo ali na kraju do takve investicije ipak nije došlo.

Ekonomista Milan R. Kovačević turbulentne političke odnose između Srbije i Crne Gore vidi kao jedan od razloga što je rekonstrukcija pruge Beograd - Bar daleko od svog kraja.

- Veliki problem je što je pogrešno postavljen i redosljed kojim se odvijaju radovi na tom projektu. Umjesto da se prvo uradi studija izvodljivosti koja bi opravdala realizaciju tog posla, nakon toga nađe izvođač radova pa potom osmisli način finansiranja projekta u konkretnom slučaju je sve urađeno naopako. Prvo je saopšteno da će posao biti izveden i u vezi toga precizirani određeni rokovi a onda je odobren i povučen kredit za taj cilj i izabrana ruska firma koja će to raditi. Tek na kraju je urađeno ono što je trebalo uraditi prvo a to je studija izvodljivosti koja bi trebalo da bude osnovna stvar kada je riječ o projektu - ističe Kovačević i dodaje da sve nabrojano utiče na to da se posao prolongira.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.