NavMenu

Nacrt budžeta do marta 2021. godine - Vlada donijela odluku o privremenom finansiranju

Izvor: Mina Nedjelja, 20.12.2020. 19:40
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Vlada je danas, 18. decembra, donijela odluku da do kraja godine ne predloži Nacrt budžeta za narednu, već da pređe na privremeno finansiranje.

Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da će se budžet za narednu godinu donijeti do marta.

- Vlada je donijela još jednu značajnu odluku. Do danas je bilo predviđeno da sva ministarstva dostave odgovarajuće informacije kako bi se uobličio budžet. Međutim, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije, su uticale na to da nećemo praviti Nacrt budžeta da bi imali budžet radi budžeta, odnosno tačan zbir netačnih podataka. Opredijelili smo se da do marta odradimo realističan budžet koji se zasniva na jasnom programu i politikama Vlade - kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je rekao da se Vlada odlučila da krene u taj proces koji će biti sveobuhvatan, uz podršku međunarodne javnosti.

- Na ovu odluku se nijesmo opredijelili iz političkih razloga. Naša odluka je briga o građanima i ona neće uticati na to da plate i penzije ne budu servisirane u sljedećem vremenskom periodu - naveo je Krivokapić.

On je dodao da Vlada ima realan odnos prema građanima, jer građani treba da znaju šta se dešavalo.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, kazao je da je ta Vlada izglasana 4. decembra i ona ne može da predloži budžet Demokratske partije socijalista (DPS).

- Ne možemo da radimo po notama režima koji smo pobijedili i po pravilima koje oni propisuju. To je glavna stvar zbog koje smo se odlučili da idemo sa mjerom privremenog finansiranja da do marta predložimo budžet ove Vlade sa razvojnim projektima za koje ova Vlada smatra da su prioritet - naveo je Abazović.

On je kazao da su ministarstva imala mogućnost da do jutros dostave informaciju Vladi kakvo je stanje finansija.

- Većina ministarstava zatekla je veliki javašluk, ogromne dugove i nepravilnosti, državna preduzeća u dugovima a neka i pred bankrotom. Ova Vlada hoće da uradi drugačiju analizu - rekao je Abazović.

Vlada je, kako je naveo, imala po zakonu da predloži budžet do 15. novembra, što nijesu uradili.

- Mi smo stupili na dužnost 4. decembra, najbolje i najracionalnije je da izradimo svoj budžet i da ne plaćamo tuđe dugove i tuđi kriminal. Obećali smo da ćemo govoriti građanima obavezu pa to činimo i sada - rekao je Abazović.

On smatra da je to odgovorno prema građanima, dok će sva servisiranja biti nesmetano izvršavana tokom januara, februara i marta.

- Mi smo novac obezbijedili za narednu, a mislim i za 2022. godinu, pri čemu imamo podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije (EK). Dobili smo obećanja u Briselu da ćemo imati veliku podršku i u finansijskom smislu i u nekim kapitalnim projektima koje moramo da inkorporiramo u novi budžet - naveo je Abazović.

(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
On je rekao da će Vlada predložiti svoj budžet u skladu sa zakonom, a budžet koji je pripremio bivši ministar finansija i bivša Vlada treba da se arhivira i zaboravi.

- Situacije da se plaćaju ljudi koji ne dolaze na posao, konsultantske usluge na nivou od stotinu hiljada i milionima EUR ova Vlada ne može da toleriše - poručio je Abazović.

On je kazao da sve rade transparentno i da se ne plaše nikakve situacije vezano za parlament.

- Sigurno bi ovaj budžet i prošao u parlamentu, ali ne želimo da kolege koje su nas podržale dovodimo u situaciju da dižu ruku za nešto što nije dokument ove Vlade. Našli smo održivo rješenje, u skladu sa Zakonom o budžetu i Ustavom i na taj način se moramo ponašati - naveo je Abazović.

On je kazao da je to konačna odluka vezana za budžet i pozivaju sve relevantne činioce, bilo političke ili ekonomske, opštine i građane da se uključe u aktivnosti u izradu budžeta, za koji prvi put misli da će biti realan, razvojni i u interesu građana.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da oni nijesu Vlada kontinuiteta i budžet ne smije da bude budžet kontinuiteta.

- Mi bismo tim formalnim davanjem u skupštinsku proceduru, opravdavali bahato trošenje, razna nepočinstva za koja nema opravdanja, i ono što ne umijemo da objasnimo - naveo je Spajić.

On je kazao da tim činom žele da pokažu da su odgovorna Vlada, kao i da svaki trošak mora da postoji razložno, a ne jer je trebalo da se plati nekoj partiji ili tome slično.

Spajić je rekao da su potpuno provjerili i zakon i Ustav, koji ne zabranjuju odluku koju je Vlada danas donijela.

- Znači zakonski, ukoliko se budžet ne donese u skupštinskoj proceduri do kraja godine, ulazi se u privremeno finansiranje koje treba da potpiše ministar finansija, a koje treba da odobri Vlada, a koje po Ustavu može da traje najkasnije do kraja marta. To je jasno rečeno - poručio je Spajić.

On je rekao da će naredna godina biti jako teška sa strane rada Ministarstva finansija, ali što se tiče građana mogu da se relaksiraju da neće biti nikakvih problema u isplatama.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je da nije stvar u tome šta se trošilo do sad.

- Mi još nemamo jasnu sliku naših ekonomskih politika po pitanju mnogih krupnih stvari u Crnoj Gori. Radimo ubrzano na rješenju, konkretno za sudbinu mnogih kompanija. Osim toga što treba da otkrijemo šta se radilo, treba nam malo vremena da izađemo sa jasnim slikom i budžetom šta ćemo da radimo sa krupnim kompanijama u Crnoj Gori - zaključio je Bojanić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina

Budva naručila gradnju saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun - Vrijednost posla skoro pola miliona eura

Opština Budva raspisala je tender za radove na izgradnji saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun, sa kompetnom infrastrukturom. Vrijednot posla procijenjena je na 495.868 EUR. Tender je otvoren do 31. maja, detaljnije OVDJE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.