NavMenu

Region CEFTA zajednički uspješno reagovao na krizu - Uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta od velikog značaja za sve zemlje

Izvor: Mina Petak, 18.12.2020. 08:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)Ilustracija
Blizu pola miliona kamiona iskoristilo je benefite Zelenih koridora od uspostavljanja te inicijative, a 20 odsto njih pogodnosti Zelenih traka, saopšteno je na konferenciji povodom završetka CEFTA Week-a.

Na konferenciju pod nazivom CEFTA u pandemiji: Dostignuća i izazovi, saopšteno je da su njene članice, reagujući na brzo širenje koronavirusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mjere dajući prednost zdravlju i sigurnosti građana, što je uključivalo i ograničenje kretanja ljudi i robe.

- Međutim, kako bi se negativni ekonomski uticaj sveo na minimum, otvoreni su trgovinski kanali i osigurano snabdijevanje osnovnim dobrima, kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namijenjeni ishrani životinja. Članice CEFTA su dogovorile uspostavljanje Zelenih koridora i Zelenih traka - navodi se u saopštenju CEFTA.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, je među važnijim dostignućima u ovoj godini naveo četvorogodišnji plan za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta, koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili u novembru na samitu u Sofiji.

- CEFTA će imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za sprovođenje ove agende - rekao je Đikić.

Kao dio važnih ovogodišnjih rezultata navodi se i napredak u primjeni Dodatnog protokola o olakšavanju trgovine, usvajanje odluke koja olakšava trgovinu voćem i povrćem, kao i napredak u primjeni CEFTA Strategije za upravljanje carinskim rizicima.

- Ratifikacija dodatnog Protokola o trgovini uslugama, koji će stupiti na snagu početkom naredne godine, dodatno će približiti tržišta uslugama u CEFTA-i i pružiti više prilika biznisima i građanima - dodaje se u saopštenju.

Važno dostignuće predstavlja i CEFTA Mapa puta za e-trgovinu, usvojena u junu s ciljem olakšavanja trgovine turističkim uslugama.

Takođe, u ovoj godini pokrenuti su zvanični pregovori o unapređenju mehanizma za rješavanje sporova između članica.

- Glavni prioriteti u budućem radu CEFTA biće skraćenje čekanja na graničnim prelazima najmanje 30 odsto, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prelazima i kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom (EU) - dodaje se u saopštenju.

Radiće se i na uspostavljanju međusobnog priznavanja dokumenata važnih za plasiranje proizvoda i usluga na regionalna tržišta, smanjenju vremena i troškova regionalne elektronske trgovine i proširenju saradnje na nova područja poput intelektualnog vlasništva i zaštite potrošača.

Na panel diskusijama u okviru CEFTA Week-a razgovaralo se i o trgovinskim implikacijama pandemije za članice CEFTA, kao i o mogućnostima za podršku i ubrzanje oporavka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.