NavMenu

Završen projekat MonteAqua, uskoro i prvi crnogorski javni akvarijum

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.12.2020. 13:44
Komentari
Podeli
Akvarijum Boka (Foto: Univerzitet Crne Gore)Akvarijum Boka
Institut za biologiju mora proslavio je danas uspješan završetak projekta MonteAqua kojim je mobilizovano 1,17 mil EUR za uspostavljanje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana "Akvarijum Boka" sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače i druge ugrožene morske životinje.

Sredstva su osigurana bespovratnim sredstvima Ambasade Norveške u Beogradu od 0,75 mil EUR i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore od 0,37 mil EUR. Institut za biologiju mora je jedina institucija u Crnoj Gori koja kombinuje istraživanje i obrazovanje za promociju i praksu efikasnog očuvanja morskih divljih životinja.

Akvarijum Boka je osnovan u okviru projekta MonteAqua. Rektor Univerziteta Crne Gore, profesor Danilo Nikolić, kazao je da će nova organizaciona jedinica Instituta dodatno ojačati kapacitete za očuvanje jadranskih ekosistema i promociju jedinstvenih prirodnih resursa, prenosi Share Montenegro.

- Uz norvešku podršku, projekat je uspostavio jedini javni akvarijum u Crnoj Gori i razvio kapacitete za očuvanje biodiverziteta vodenih ekosistema u vještačkim uslovima, što je važno za obezbjeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta - kazao je Geir Johansen, otpravnik poslova ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore, pozdravio je prvi akvarijum u Crnoj Gori i istakao da će on biti glavno mjesto za obrazovanje o živom svijetu Jadranskog mora, posebno o ranjivim vrstama koje traže posebnu zaštitu. Ministar je potvrdio da će "Crna Gora i dalje biti posvijećena intenzivnom radu na uspostavljanju održivog ribarstva i očuvanju zdravog morskog ekosistema".

Mirko Đurović, rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana "Boka akvarijum" istakao je da će Akvarijum Boka biti dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore.

- Trudićemo se da prikažemo svu raskoš i bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora, a najmlađim generacijama ćemo pripremiti niz edukativnih programa kako bi se na najbolji mogući način obrazovali u buduće ekologe i ljubitelje prirode – kazao je Đurović.

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore realizovao je projekat MoneAqua od novembra 2017. Projekat je omogućio organizaciju nekoliko radionica u 2018., međunarodnu naučnu konferenciju u 2019. i objavio seriju bijelih papira i studija koje jačaju crnogorske kapacitete u upravljanju i zaštiti resursa Jadranskog mora.

Glavni rezultat projekta je Akvarijum Boka, prvi crnogorski javni akvarijum koji prikazuje raznolikost i značaj morskih divljih životinja sa posebnim fokusom na Jadransko more. Očekuje se da će Akvarijum Boka otvoriti vrata za javne posjete u prvoj polovini 2021.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.