Izvor: Mina | Srijeda, 16.12.2020.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Akvizicija Podgoričke banke jedan od najvećih projekata u istoriji CKB - U CG postoji višak likvidnosti i kapitala koji traže prostor za nove investicije

(Foto: Youtube.com/Screenshot)
Za Crnogorsku komercijalnu banku (CKB) je, prema riječima njenog glavnog izvršnog direktora Pala Kovacsa, akvizicija Podgoričke jedan od najznačajnijih projekata u njenoj istoriji, a usmjeriće se na povećanje zadovoljstva klijenata kroz nove proizvode posebno u digitalnoj sferi.

- Radi se o tehnološki i organizaciono zahtjevnom projektu. Razlog za to leži u činjenici da nam je bio cilj da izgradimo banku koja će uvažiti prednosti i CKB i Podgoričke banke, banku koja će tehnološki biti najsavremenija u datim uslovima i sa brojnim benefitima za klijente - rekao je Kovacs u intervjuu za Pobjedu.

On je kazao da su naporno radili da njihovi postojeći klijenti ni u jednom momentu nikako ne osjete da svakodnevni bankarski poslovi trpe usljed integracionih aktivnosti.

- U tome smo i uspjeli. CKB je zahvaljujući profesionalnim timovima i predanom radu uspješno odgovorila na ovaj izazov i nastavlja svoje poslovanje kao visoko likvidna, stabilna i pouzdana banka koja uživa povjerenje svih svojih klijenata, dodatno ojačana pripajanjem Podgoričke banke i usvajanjem njenih vrijednosti i sinergije sa najboljom ponudom i zaposlenima - naveo je Kovacs.

CKB će se, kako je najavio, usmjeriti na povećanje zadovoljstva klijenata kroz nove proizvode posebno u digitalnoj sferi.

- Savremene tehnologije, promjena načina života, utiču na neophodnost brzih rješenja za elektronska plaćanja, pa će se naša banka usmjeriti na obezbjeđivanje kvalitetnih rješenja našim klijentima i mogućnost da im elektronski proizvodi budu još dostupniji. Spajanjem CKB i Podgoričke banke povećali smo broj filijala CKB-a u odnosu na dosadašnju prisutnost, kao i broj bankomata - kazao je Kovacs.

Uz dostupnost CKB GO elektronskog plaćanja žele da budu prisutni i u manjim sredinama, gdje za sada nema filijala. Povećanje kvaliteta usluga i orijentisanost na potrebe svakog od 118 hiljada klijenata je veoma važno.

Kovacs je, odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje stanje u crnogorskoj privredi i bankarskom sektoru, kazao da je bankarski sektor u Crnoj Gori stabilan i likvidan, a imati zdrav bankarski sektor koji je pokretač ekonomskog rasta je presudno, jer podržava razvoj i očuvanje poslovanja i radnih mjesta.

- Banke su proaktivno odgovorile na Covid krizu nudeći moratorijum na otplatu kredita klijentima u skladu sa propisima regulatora. Ovaj projekat pokazao je dobru sinergiju CBCG i poslovnih banaka što je pomoglo u ublažavanju neočekivanih posljedica koje je Covid nanio - naveo je Kovasc.

On je, govoreći o kretanju kamatnih stopa u narednoj godini, kazao da je teško jednostavno odgovoriti na to pitanje, jer ni povećanje ni smanjenje ne zavisi od želje ili odluke jedne banke.

- Kamatna stopa zavisi od više kontradiktornih faktora. Prvo, zbog krize, opšti rizik kreditiranja je povećan. Zbog toga banke treba da su opreznije. Nasuprot tome, zbog usporavanja ekonomije u svijetu, i u Crnoj Gori, postoji višak likvidnosti i kapitala koji traže prostor za nove investicije. Tako da velika likvidnost vodi do pada kamatnih stopa - objasnio je Kovacs.

On je dodao da su trezor i Ministarstvo finansija Crne Gore iskoristili momenat kada je likvidnost na tržištu velika i kada je interesovanje, naročito američkih investitora, za evropsko tržište veliko, tako što su uspješno emitovali 750 mil EUR obveznica po vrlo povoljnim uslovima.

- Treći element koji utiče na kamatne stope, tako što ih povećava, jesu lokalni uslovi za kreditiranje - kazao je Kovacs.

On je naveo i da nije jednostavno predvidjeti ekonomska kretanja u narednoj godini.

- Prošla godina je bila jedna od najboljih poslovnih godina pa smo imali velika očekivanja i za ovu. Nažalost, epidemija je usporila taj napredak. Nadam se da će to biti kratkotrajno, iako posljedice epidemije sa kojima se suočava ne samo crnogorsko društvo, već i cijeli svijet nijesu nimalo jednostavne - rekao je Kovacs.

Prema njegovim riječima, epidemija je pokazala da će biti potrebno restrukturiranje u pojedinim sferama ekonomije i već je evidentno da se treba okrenuti ka održivim i projektima energetske efikasnosti, povećanju poljoprivredne proizvodnje za domaće potrebe i izvoz.

- Veća podrška malim i srednjim preduzećima će takođe biti neophodna. CKB će pratiti zahtjeve tržišta i podržati svaki projekat zasnovan na stabilnim osnovama i jasnoj viziji - zaključio je Kovacs.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE