NavMenu

Počela gradnja japanske fabrike Toyo Tires u Inđiji vrijedne 382 mil EUR - Posao za 560 radnika, start proizvodnje od 2023.

Izvor: eKapija Utorak, 15.12.2020. 20:13
Komentari
Podeli
(Foto: North Engineering/Urbanistički projekat, screenshot)
Kamen temeljac za izgradnju fabrike guma japanske kompanije Toyo Tires postavljen je u Inđiji, a vrijednost investcije je 382 mil EUR. Fabrika će zapošljavati oko 560 radnika a nalaziće se na parceli od gotovo 64 hektara na kojoj je neophodnu infrastrukturu obezbijedila Opština.

Kako je rekao prvi čovjek kompanije Takaši Šimicu, plan je da gradnja fabrike bude gotova do aprila 2022. godine kada bi proizvodnja trebalo i da počne.

- Do 2023. više od 560 srpskih radnika će svake godine proizvoditi pet miliona Toyo guma. Veoma smo zadovoljni što možemo da otvorimo nova radna mjesta i pospješimo privredni razvoj Srbije i Inđije - rekao je Šimicu.

Predsjednik Opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da je "ovo veliki istorijski dan za Inđiju".

- Inđija sa ovom investicijom Toyo Tires od 382 mil EUR ostaje upisana na privrednoj mapi Evrope i čitavog svijeta - rekao je Gak.

Gak je ranije rekao kako će glavni izvođač radova na izgradnji hale koja će zahvatati oko 20 hektara biti japanska kompanija Takenaka, ali da će biti mjesta i za naše građevince kao podizvođače.

Polaganju kamena temeljca pogona u Inđiji prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ta investicija najveća japanska investicija u Srbiji, i da su njoj pregovori o njoj trajali oko tri godine.

On je istakao da će godišnji izvoz Toyo Tires iz Srbije biti 240 mil EUR i da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

- Očekujemo dolazak u Srbiju novih japanskih kompanija - rekao je Vučić.

Proizvodni kompleks za potpuno automatizovanu proizvodnju pneumatika za automobile i kamione nalaziće se na parceli od gotovo 64 hektara, a predviđena je proizvodnja pet miliona pneumatika godišnje, a detaljnije o tome kako će izgledati čitajte u posebnom tekstu.

Podsjetimo, nedavno je Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila 41 mil EUR državne pomoći za Toyo Tires u Inđiji.

Za investiciju u Inđiji Toyo Tires Serbia prethodno je dobila i subvenciju od 3 mil EUR kroz dodjeljivanje 637.455 m2 državnog zemljišta bez naknade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.