NavMenu

FERK utvrdio postotak obaveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.12.2020. 16:11
Komentari
Podeli

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na sjednici u petak usvojila je odluku da postotak obaveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, koji su obvezni preuzeti svi opskrbljivači koji opskrbljuju krajnje kupce u Federaciji BiH i kvalificirani kupci koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe za 2021. godinu, iznosi 10,50%.

Odluka će biti objavljena na internet stranici, kao i u Službenim novinama Federacije BiH, priopćeno je iz FERK-a.

Izdana je dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva IMK Kula Gradačac, i to za tri proizvodna objekta solarne fotonaponske elektrane na području općine Gradačac.

Podnositelji zahtjeva Sole mio vlasnika Gorana Marića iz Prozora-Rame, SE Elektornik vlasnika Prnjavorac Nezira iz Tešnja, JAL – Energy vlaasnika Joze Bejića iz Usore, Sfe RAŽIŠĆE vlasnika Mate Marušića iz Prozora-Rame dobili su FERK-ovu dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE.

Nadalje, gospodarskom društvu TIOIL Stara Bila, Vitez, postojeća dozvola za rad (licencija) za transport naftnih derivata cestovnim prometom izmijenjena je i dopunjena novim transportnim jedinicama.

Osim toga, na sjednici u petak donesena su i tri rješenja po žalbama kupaca na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda HZ HB Mostar.

FERK je također donio i Odluku o privremenoj regulatornoj naknadi kojim se utvrđuje visina, način i dinamika plaćanja privremene regulatorne naknade za imatelje dozvola za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti i imatelja dozvole za rad Operatora za OIEiEK za 2021. godinu.

Ta odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena na oglasnoj ploči i internet stranici FERK-a, a izreka odluke i u Službenim novinama Federacije BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.