NavMenu

Prisustvo žena u većini IT kompanija ispod 10% - Informatičko znanje i korišćenje mobilnih alata uslov za sticanje konkurentnosti

Izvor: Mina Nedjelja, 13.12.2020. 21:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Bartek Zakrzewski)
Za žene je ključno da posjeduju informatičko znanje, jer je iskustvo u korišćenju modernih alata za upravljanje, procjenu i realizaciju neophodnih koraka u procesu vođenja biznisa uslov za sticanje konkurentnosti, ocijenili su predstavnici podgoričke kompanije Oykos Development.

Iz kompanije su na pitanje koliko je važno da žene u današanje vrijeme posjeduju zavidno informatičko znanje, odgovorili da je to, koliko za muškarce, toliko i za žene, ključno za sve kompleksnije, odgovornije i naprednije poslove u modernim uslovima biznisa.

- Znanje i iskustvo u korišćenju modernih alata za upravljanje, procjenu i realizaciju mnogih neophodnih koraka u procesu vođenja biznisa je uslov da se stekne konkurentnost na lokalnom, a posebno regionalnom ili globalnom tržištu - kazali su iz Oykos Developmenta agenciji Mina-business.

Oykos Development je kompanija koja se bavi razvojom veb i mobilnih aplikacija, izradom veb sajtova, SaaS riješenja i drugih tipova softvera. Ta firma organizuje i razne kurseve programiranja, a najboljima nude mogućnost prakse i zaposlenja.

Na pitanje koliko su žene zainteresovane da se prijavljuju na te kurseve, iz kompanije su odgovorili da ih je oduševilo veliko intreresovanje žena za kurseve programiranja.

- Od osam osoba koliko smo zaposlili sa naših kurseva do sad, tri su žene. Generalno gledano, interesovanje na nivou Crne Gore nije dovoljno, zbog mentalitetskih predrasuda i stereotipa kojima robujemo. Međutim, za one ženske osobe kod kojih se probudilo interesovanje za programiranjem, vidjeli smo ogromnu posvećenost i profesionalizam, te smo mogli unaprijed garantovati da će uspješno završiti naše kurseve i ponudili smo im posao već par dana nakon što smo se zapravo upoznali - kazali su predstavnici podgoričke firme.

Oni su naveli da generalno interesovanje nije dovoljno, ali pojedinačno kada postoji ono je ogromno.

- Ako govorimo o prisustvu žena u IT kompanijama, slobodna procjena je da ne čine preko 25 odsto zaposlenih ukupno na svim radnim mjestima u jednoj firmi. Nažalost, statistika je još i gora ako govorimo isključivo o tehničkim pozicijama - sve vrste programiranja, razvoj i testiranje softvera, izrada dizajnerskih riješenja - rekli su iz kompanije.

Tu je, kako su saopštili, prisustvo članica ljepšeg pola u većini IT kompanija sigurno ispod deset odsto.

Iz Oykos Developmenta su kazali da se većina žena u IT kompanijama bavi marketingom, menadžerstvom, odnosima sa javnošću, organizovanjem događaja, vođenjem programa edukacije i zapošljavanja i administrativnim obavezama.

- Oykos Development je firma koja se bori upravo sa problemima koji su doveli do ovog stanja - mentalitet, motivacija i poslovna kultura, kao i naravno tehnička pismenost. U našoj firmi procenat zaposlenih žena je 45 odsto, a 35 odsto ako govorimo o strogo tehničkim pozicijama - rekli su iz kompanije.

Ipak, kako su poručili, još nijesu zadovoljni prosjekom i aktivno rade na promociji ženskog integriteta i njene pozicije u IT industriji.

Na pitanje da li ženama koje imaju svoje biznise savjetuju da investiraju u sebe i nadograđuju svoje informatičko znanje, iz kompanije su to preporučili svima, u skladu sa vremenskim i finansijskim resursima koje imaju.

- Savjetujemo da obavezno to čine redovno, pa makar i u malim porcijama. U suprotnom, tržište će, kao i uvijek, da "pregazi" one koji budu suviše spori i tromi da reaguju i prilagode svoje poslovanje modernim tokovima - zaključili su iz Oykos Developmenta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.