NavMenu

Crna Gora bi mogla postati "groblje" polovnih dizelaša - Gotovo 94% uvezenih vozila koristi dizel

Izvor: Mina Nedjelja, 13.12.2020. 11:25
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
U Crnu Goru je ove godine uvezeno 10.770 polovnih automobila, pokazali su podaci Uprave carina, dok 94% vozila uvezenih u posljednje dvije godine koristi dizel.

Prosječna starost vozila u Crnoj Gori je iznad 16 godina, a na nivou EU 11, piše Pobjeda.

Najrazvijenije države Evrope najavljuju da će zabraniti vožnju i registraciju automobila koji koriste dizel gorovo, a u posljednje vrijeme stižu najave da će za nekoliko godina zabraniti i one na benzin.

Crna Gora i zemlje regiona bi, u tom slučaju, mogle postati "groblja" polovnih automobila, naročito dizelaša.

U Crnoj Gori je Mašinski fakultet ovlašćen da sprovodi postupak i ocjenjuje ispunjenosti uslova pri uvozu polovnih automobila. Profesor tog fakulteta Radoje Vujadinović, koji je i rukovodilac Centra za motore i vozila, tvrdi da sva vozila koja se uvoze u Crnu Goru ispunjavaju propisane standarde.

- Obnova voznog parka u Crnoj Gori se obavlja dominantno uvozom korišćenih vozila iz zemalja EU, što je posljedica standarda naših građana - kazao je Vujadinović Pobjedi.

On smatra i da je neopravdan strah da bi Crna Gora mogla postati "groblje" polovnih automobila, naročito dizelaša.

- Studija koja je nedavno rađena za potrebe doskorašnjag ministarstva saobraćaja i pomorstva pokazala je da je prosječna starost vozila u pojedinim opštinama sa sjevera Crne Gore 19, odnosno 20 godina, a vozila koja se mogu uvesti u Crnu Goru su mlađa od tog prosjeka - rekao je Vujadinović.

On je dodao da je prosječna starost vozila u Crnoj Gori iznad 16 godina, dok je prosjek na nivou EU oko 11 godina.

- Prosječna starost vozila u Grčkoj je gotovo 16 godina, u Bugarskoj i Rumuniji iznad 16, a u Litvaniji blizu 17 godina. Dakle, radi se o članicama EU ali državama sa nešto nižim životnim standardom građana u odnosu na ostale - naveo je Vujadinović.


Iz Uprave carina je Pobjedi saopšteno da je ove godine, do 9. decembra u Crnu Goru uvezeno 10.770 polovnih automobila, od čega su čak 93,34 % onih koji koriste dizel gorivo.

Vrijednost tih polovnih auta je 25,35 mil EUR.

Najviše polovnih vozila je uvezeno iz Njemačke, 2,87 hiljada, Holandije 2,59 hiljada, Francuske 1,95 hiljada, Italije 948 i Švajcarske 886.

Ove godine je, kao posljedica koronakrize, primjetan drastičan pad uvoza polovnih automobila u odnosu na prošlu, tako da je ove godine uvezeno 31,4 odsto manje vozila nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Uprave carina u istom periodu prošle godine uvezeno je 15,7 hiljada polovnih auta, od čega 93,94 odsto dizelaša. Vrijednost uvezenih polovnih automobila bila je 57,08 miliona EUR, a dominantno su uvožena iz Njemačke, Holandije, Francuske, Italije i Švajcarske.
(kraj) nar
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.