NavMenu

Nevladin sektor upozorava - Što se duže čeka na pravednu energetsku tranziciju, ona više košta

Izvor: Mina Četvrtak, 10.12.2020. 15:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija
Pravovremeno planiranje energetske tranzicije koja će osigurati prava i prekvalifikaciju radnika rudarskih regiona mora biti imperativ za Crnu Goru, saopštila je projektna koordinatorka u nevladinoj orgnaizaciji (NVO) Green Home, Nevena Petković.

- Dok god eksploatišemo ugalj i ulažemo u zastarele termoelektrane, troškovi rastu, a odlaže se neizbježno - zatvaranje ovih postrojenja i prelazak na održive energetske sisteme - navela je Petković.

Ona je u zajedničkom saopštenju Green Home-a i NVO Eko-tim, povodom nove Platforme za podršku regionima uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, koja se danas zvanično uspostavlja, kazala da je kroz brojne primjere regiona u tranziciji pokazano da što se duže čeka na pravednu tranziciju – ona više košta, dok se broj radnika u sektoru uglja iz godine u godinu smanjuje.

- Ono što je sigurno - neophodna je jasna vizija uz definisanje mjerljivih koraka ka konačnom prekidu zavisnosti od uglja, jer potreba za čistom energijom i zdravom životnom sredinom nikada nije bila urgentnija - poručila je Petković.

Projektna menadžerka u Eko-timu, Diana Milev Čavor, pozvala je novoformiranu Vladu da ne ignoriše intenzivne promjene koje se dešavaju u sektoru uglja u čitavoj Evropi, a koje zahtjevaju kreiranje razvojnih politika čije je odsustvo u prethodnim decenijama dovelo do ekonomske zavisnosti lokalne privrede Pljevalja o sektoru uglja, čiji je razvoj baziran na radu Rudnika uglja i Termoelektrane (TE) Pljevlja.

- Za sprovođenje pravedne tranzicije u Crnoj Gori neophodna je diversifikacija ekonomskog razvoja Opštine Pljevlja koja treba da obezbijedi održivi razvoj određenih sektora privredne proizvodnje. Ti sektori, koji imaju potencijal za razvoj, će pružiti mogućnost zaposlenja velikom broju ljudi iz sektora uglja onda kada dođe do definitivnog gašenja ovog sektora - rekla je Milev Čavor.

Prema njenim riječima, vizija pravedne tranzicije se mora prepoznati i definisati na lokalnom nivou, a kroz različite Vladine politke podržati.

Uspostava nove Platforme za podršku regionima uglja

Nova Platforma za podršku regionima uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, koja se danas zvanično uspostavlja, trebalo bi da definiše mjerljive ciljeve i jasne vremenske rokove i da u svoj rad uključi sve zainteresovane strane.

- Ova inicijativa podržaće regione uglja u tranziciji kroz razmjenu znanja, nastavne posjete, tehničku pomoć, pristup globalnoj akademiji za učenje u regionima uglja i finansijsku pomoć za tranzicione projekte - navodi se u saopštenju.

Kao jedna od implementacionih institucija, Sekretarijat Energetske zajednice pružiće doprinos i obezbijediti usklađenost planiranih aktivnosti u rudnicima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini sa nacionalnim planovima u vezi sa upotrebom uglja i reformama energetskog sistema.

Kako su saopštili, povodom prvog sastanka nove Platforme, koji će se održati danas i sjutra, 18 organizacija civilnog društva, među kojima su Eko-tim i Green home, uputiće apel da Platforma uspostavi jasna pravila od početka, kako bi osigurala pravednu energetsku tranziciju i omogućila učešće svih zainteresovanih strana.

Organizacije civilnog društva očekuju da nova Platforma kroz svoj rad primjenjuje četiri načela.

- Platforma bi trebalo da definiše jasne i mjerljive ciljeve, kao i jasne vremenske rokove i da u svoj rad uključi sve zainteresovane strane - lokalne zajednice, organizacije civilnog društva, sindikate, obrazovne institucije, lokalna preduzeća. Svi postupci vezani za pravednu energetsku tranziciju, odnosno postupci planiranja u zemljama i regionima, moraju biti sprovedeni "odozdo prema gore", polazeći od lokalnog nivoa i zajednica u regionima uglja -dodaje se u saopštenju.

Kako bi mogli da dobiju bilo kakvu finansijsku podršku, regioni bi, kako su saopštili, trebalo da razviju lokalna planska dokumenta, u čiju izradu treba uključiti javnost.

- Finansijska podrška ne bi smjela da obuhvata fosilna goriva i trebalo bi da omogući zatvaranje termoelektrana i rudnika uglja u što kraćem roku - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.