NavMenu

Komšija je najbolji susjed: Mehmed Polimac, Polimac Company - Udruženi region ima ogroman investicioni potencijal

Izvor: eKapija Srijeda, 09.12.2020. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Polimac Company)
Pravi način da počnemo seriju regionalnih tekstova koju smo vam najavili juče, jeste kroz razgovor sa Mehmedom Polimcem, generalnim direktorom međunarodne konsultantske kuće Polimac Company sa sjedištem u Sarajevu.

Ova kompanija već 25 godina pruža konsultantske usluge u energetici, infrastrukturi, geodeziji i geomehanici vodećim svjetskim korporacijama koje posluju i u regionu Zapadnog Balkana. Prema riječima našeg sagovornika, Polimac Company trenutno radi na poslovima vjetro i hidroenergije u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Austriji, a u pripremi su i projekti iz te oblasti u Albaniji i Mađarskoj.

Na osnovu velikog iskustva u regionalnom poslovanju, Polimac Company je i inicijator privrednog uvezivanja regiona kao razvojne šanse:

- Nas u ovom našem regionu ima 15 miliona. Možemo prestići i Švajcarsku i Švedsku, imamo prirodne resurse, imamo stučnjake, radnu snagu, mašine i nove tehnologije. Samo u hemijskoj industriji smo '74. bili jači i od Japana. I opet možemo tako, ali mora da postoji volja poslovnih ljudi za poslovno povezivanje firmi u regionu, ali i spremnost država da urede okvir za poslovanje - kaže prvi čovjek kompanije.

Prema njegovim riječima, konkretan problem na koji nailaze kompanije koje posluju u regionu jeste međusobno priznavanje licenci firmi.

- Recimo, u Federaciji BiH priznaju se licence firmi iz Republike Srpske, a obrnuto nije slučaj - tvrdi Polimac i dodaje da su pregovori o međusobnom priznavanju licenci na području Ex Yu zemalja trenutno u toku i da postoji dobra volja da se to riješi.

Za našeg sagovornika, u biznisu nema emocija, već je poenta, kako kaže, u stvaranju novih ekonomskih vrijednosti. On ima i konkretne predloge kako pomoći firmama koje posluju regionalno:

- Uvezivanje firmi oko zajedničkog poslovnog interesa vodi jeftinijem i kvalitetnijem poslu i zato je neophodno pomoći privrednim subjektima da to ostvare. Mi kao kompanija već radimo na pokretanju jedne regionalne konferencije koja bi okupila firme iz oblasti energetike, saobraćaja, tekstilne industrije i drugih, podijeljenu na panele po oblastima, kako bismo svi iznijeli predloge i razmotrili poslovne mogućnosti u okviru regiona, kakve malo ko ima.

Jedno od rješenja za poboljšanje regionalne saradnje i stvaranje novih ekonomskih vrijednosti u regionu su, prema njegovim riječima, i zajednički nastupi na trećim tržištima.

- Recimo, ako neko želi proboj na tržišta bivšeg SSSR-a, poveže se sa firmama iz Srbije i Republike Srpske. Ipak, iz našeg iskustva, odziv kompanija iz regiona za zajedničke nastupe nije veliki i zato je neophodna jedan investiciona konferencija koja bi i medijski bila podržana kako bi se takve inicijative pokrenule i uobličile. Mi na taj način možemo napraviti konzorcijume jače od bilo kojih stranih kompanija, ne mogu oni biti jeftiniji od nas kad njima radi naša radna snaga - smatra Polimac.


Zato je, dodaje, potrebno napraviti i jedno regionalno privredno poslovno udruženje, sa ciljem da se kompanije međusobno ispomažu, recimo kroz korišćenje infrastrukture firmi članica širom svijeta.

Još jedna od inicijativa firme Polimac Company vezanih za regionalnu saradnju je i javno-privatno partnerstvo.

- Izlaz iz ove krize, ne samo u regionu nego i u cijelom svijetu je javno-privatno partnerstvo. Mi u regionu imamo milijarde evra štednje, kada bismo taj investicioni potencijal iskoristili kroz javno-privatno partnerstvo, ne bi nam više bili potrebni strani kreditori. Ali je za to neophodan takav zakonski okvir da građani počnu više da vjeruju svojoj državi nego agenciji za osiguranje depozita - navodi Polimac.

Sagovornik eKapije poručuje da negativne posljedice korona-krize u svijetu tek predstoje, pa je potrebno okrenuti se domaćoj proizvodnji, međusobnoj saradnji i javno-privatnom partnerstvu, te regulisanju zakonodavnog okvira koji će sve to olakšati. Govoreći o planovima svoje kompanije, Polimac kaže da će se u narednom periodu posvetiti otvaranju poslovnih zona u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

- Imamo mnogo neiskorišćenih poslovnih zona, a da bi se to pokrenulo treba preslikati model iz Turske koja ima oko 1.200 poslovnih zona. To je budućnost, uz izmjene zakona o oporezivanju za investitore - kaže Mehmed Polimac i dodaje da Polimac Company planira osvajanje novih tržišta, poput Turske i Katara, kao i nova zapošljavanja.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.