NavMenu

Crna Gora ima 320 registrovanih stomatoloških ordinacija i 600 licenciranih stomatologa - Bez sertifikata nema većeg razvoja dentalnog turizma

Izvor: Pobjeda Srijeda, 09.12.2020. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
U zdravstvenom turizmu ostvari se u svijetu godišnji promet od 100 mlrd USD. Svaka dvadeseta osoba u Velikoj Britaniji - 2,65 miliona Britanaca - putovala je ili planira da putuje u druge zemlje radi zdravstvenih usluga koje su i do 70% niže nego u njihovoj zemlji. U našu zemlju zbog stomatologa dolazi dijaspora, slučajni turisti i mali broj pravih "dentalnih turista" iako imamo povoljnu cjenovnu politiku, kvalitetne stručnjake i opremu.

Saradnik u nastavi na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, inače predsjednik Asocijacije stomatologa i potpredsjednik Komisije za međunarodnu saradnju Stomatološke komore Mirko Mikić, kazao je za Pobjedu da dentalni turizam kod nas trenutno nije na zavidnom nivou, dok je u svijetu njegov udio u okviru zdravstvenog do 40%.

Potencijali

- Imamo registrovanih 320 stomatoloških ordinacija i 600 licenciranih stomatologa, ali što se tiče rada sa strancima pretežno se zasniva na radu sa dijasporom, na nekim slučajnim turistima koji su iz drugih razloga u Crnoj Gori. Veoma je mali broj pravih dentalnih turista - ističe Mikić koji bi mogli da se "dovedu" u velikom broju i koji bi bili naši gosti i van sezone i što je najvažnije to bi bili visokoplatežni turisti.

On smatra da ipak imamo veliki potencijal, jer što se tiče kadra i opreme ne zaostajemo za najrazvijenijim zemljama.

- Asocijacija je organizovana na samoj osnovici. Nijesmo omasovili udruženje, čekamo da prođe kovid pandemija, te da napravimo nekoliko sastanaka i tim napravimo konkretnu viziju kako naše udruženje treba da se razvija - kazao je Mikić.

Istakao je prednost Crne Gore na polju dentalnog turizma, konkretno cijena i određeni procenat ordinacija koje stručnošću kadra, kvalitetom opreme i materijala mogu pružiti kvalitetnu stomatološku uslugu za znatno nižu cijenu nego u zemljama Zapadne Evrope ili neke od prekookeanskih zemalja.

Mikić tvrdi da bi dentalni turizam trebalo da bude druga vodeća grana zdravstvenog turizma, osim rehabilitacionog i usluga koje pruža Institut Simo Milošević.

- Definitivno su problemi u standardizaciji, interno u rješavanju i banalnih komplikacija koje su neminovne u bilo kojim stomatološkim procedurama kao i kooperativnost sa ostalim branšama kompletnog dentalnog turizma. Osnovica mora da bude stomotaloška ordinacija, odnosno stomatolog, zbog pravljenja plana terapije, plana slobodnog vremena i slično - kazao je Mikić.

Naglašava i da neki ljudi iz biznisa ne mogu sami pokrenuti ozbiljan dentalni turizam i da smo zato u ovom stanju gdje jesmo, a to je da jedino sarađuju sa nekim individualcima ili entuzijastima iz oblasti dentalnog turizma koji dovode sporadične slučajeve.

- Nemamo krupno organizovan dentalni turizam, kao što je to u susjednoj Hrvatskoj ili čak i u nekim ordinacijama u Srbiji, a da ne govorimo o Mađarskoj koja je u Evropi najprepoznatljivija u toj oblasti - tvrdi Mikić koji dodaje da je mana razvoju dentalnog turizma i naša nedovoljna avio povezanost sa razvijenim zemljama.

Strategija

Smatra da je neophodno završiti strategiju zdravstvenog turizma, što se očekuje na proljeće sljedeće godine.

- Nadamo se olakšicama u smislu uvođenja standarda prije svega. U Crnoj Gori imamo svega dvije-tri ordinacije koje su pokrivene međunarodnim standardima - kazao je Mikić dodajući da se moraju otvoriti nekoliko specijalizovanih turističkih agencija za dentalni, odnosno medicinski turizam.

- Treba unaprijediti i saradnju na nivou stomatologije, odnosno dentalnih radnika i turističkog sektora u smislu povećanja međunarodne promocije dentalno-turističke ponude u svijetu na velikim sajmovima kroz Nacionalnu turističku organizaciju i sl. Smatram da ukoliko bi se na adekvatan način promovisao kvalitet i sigurnost pružene stomatološke usluge, računajući cjenovnu razliku u odnosu na ciljanu zemlju neminovno bismo postali vidljivi na stomatološkoj mapi i imali potencijalne dentalne turiste iz razvijenih zemalja - kazao je Mikić. Ističe da su nam ciljane zemlje Zapadne Evrope, a zanimljiva možda i Norveška, Italija itd.

On poručuje na kraju da se dentalni turizam u Crnoj Gori treba bazirati na protetsko-implantskoj terapiji pa se spuštati na ostale stomatološke usluge koje uključuje svakako i estetiku.

Mikić tvrdi da je radio istraživanje koliko košta kompletna implantno-protetska rehabilitacija (zbrinjavanje) totalne bezubosti u prosječnog pacijenta u Engleskoj i u Crnoj Gori.

- Ako uzmemo okvirno i troškove avio karte i prosječni hotel sa četiri zvjezdice tj. kompletno zbrinjavanje razlika je u nekih 20.000 EUR, to jeste usluga je za toliko jeftinija u Crnoj Gori - kazao je Mikić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.