NavMenu

U sedmici u kojoj je izabrana nova Vlada ostvaren rast prometa na Montenegroberzi

Izvor: Mina Nedjelja, 06.12.2020. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je crnogorski parlament, glasovima parlamentarne većine, izabrao novu Vladu, čiji je predsjednik Zdravko Krivokapić.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je ove sedmice 1,25 odsto na 633,81 poen, a MONEX 1,62 odsto na 9.797,77 bodova.

Promet, realizovan kroz 29 transakcija, iznosio je 103,67 hiljada EUR i porastao je u odnosu na prošlu sedmicu 1,4 puta. Najveći udio u prometu imale su dionice tivatske kompanije Primorje Hotels & Restaurants, koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od 2,98 EUR.

Rasle su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,4 odsto na 60,42 centa i Solane Bajo Sekulić blago na 1,4 EUR, dok su dionice Elektroprivrede ostale nepromijenjene na 2,7 EUR.

Gubile su jedino akcije Željezničkog prevoza, 8,7 odsto na 4,2 centa.

Trgovano je i dionicama Hipotekarne banke, Budvanske i Ulcinjske rivijere, koje su sedmicu završile na 807,33 EUR, odnosno 4,81 EUR i 2,72 EUR. Akcije Hotelsko turističkog preduzeća Mimoza u petak su koštale 1,58 EUR, Sveti Stefan hotela 2,41 EUR, Luke Kotor 5,29 EUR, Citadel grupe 44 centa, Štamparije Obod 96 centi i Luke Bar 19,1 cent.

Najvažniji događaj ove sedmice bio je izbor nove Vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika, i za koju je glasao 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Krivokapić je najavio da će fokus Vlade u narednom periodu biti na razvojnoj ekonomskoj politici i unapređenju konkurentnosti, kao i da će posebno važna biti konsolidacija javnih finansija i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike.

- Zalagaćemo se za smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, što će podrazumijevati više rada, reda i odricanja od privilegija, podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja - onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju - poručio je Krivokapić u svom ekspozeu.

On je, nakon izbora Vlade, najavio i da će do 20. decembra biti pripremljen Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu.

Poslanici opozicije su, tokom trodnevne rasprave u parlamentu, naveli da se Krivokapić u ekspozeu nije osvrnuo na ključne segmente ekonomije - sivu ekonomiju, poreski dug i pomoć privredi, dok su iz vladajućih partija poručili da će nova Vlada stvoriti bolje uslove za život građana.

Ove sedmice je objavljeno i da je deficit budžeta za deset mjeseci iznosio 385,8 mil EUR ili 8,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 71,8 miliona više u odnosu na planirani.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da zdravstvena situacija uzrokovana pandemijom virusa Covid-19 dominantno determiniše i ekonomska kretanja.

- Nepovoljna epidemiološka situacija, odnosno mjere ograničavanja ekonomske aktivnosti u cilju stavljanja pod kontrolu pandemije opredijelila je budžetska kretanja od njenog početka do danas - navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih deset mjeseci.

To se, kako su objasnili, prije svega ogleda u drastičnom smanjenju prihoda budžeta u odnosu na prethodnu godinu, odnosno potrebi revidiranja budžetske potrošnje kako bi se obezbijedio fiskalni prostor za finansiranje tri paketa socio-ekonomskih mjera usmjerenih na ograničavanje negativnih efekata pandemije na građane i privredu, kao i finansiranje povećanih potreba zdravstvenog sistema u ovom periodu.

Iz Ministarstva su ove sedmice najavili i da će projekat elektronske fiskalizacije početi da se primjenjuje 1. januara, kao i da će oni koji ne budu spremni moći do 1. jula da evidentiraju promet preko poreskih registar kasa.

Oni su, na konferenciji za novinare povodom početka kampanje za promociju elektronske fiskalizacije - Računa se svaki račun, objasnili da projekat mora startovati 1. januara, ali i da je pripremljena izmjena zakona, koja predviđa prelazni period, kako bi se izašlo u susret svima. To, kako su dodali, znači da 1. januara kreće elektronska fiskalizacija, ali da će do 1. jula istovremeno funkcionisati i elektronska fiskalizacija i poreske registar kase.

Sedmicu je obilježila i informacija iz kompanije Monteput da je na osnovu podataka nadzornog organa procijenjeno da je do sada završeno 92 odsto radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, kao i da bi oni mogli biti završeni do kraja ljeta ili eventualno tokom jeseni.

Iz Monteputa su kazali da je pandemija uslovila kašnjenje izgradnje, ali i organizacija izvođača radova kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC). Još se ne zna kad će biti potpisan novi aneks ugovora kojim bi se precizirao novi datum završetka posla, jer nadzorni organ još nije odlučio o zahtjevu CRBC.

Ove sedmice je objavljeno i da gubici Montenegro Airlinesa (MA) za devet mjeseci ove godine iznose 14,9 mil EUR, a da radnici nijesu primili platu za oktobar.

Izvršni direktor MA, Vlastimir Ristić, upozorio je da kompanija ne može preživjeti bez primjene Zakona o konsolidaciji, kojim je predviđeno 155 miliona EUR državne pomoći kompaniji.

On je dodao da je pandemija imala razarajuće efekte na poslovanje MA, kao i da je kompanija za prvih devet mjeseci zabilježila pad prometa od 80 odsto.

- Bilo koje preduzeće ako izgubi 80 odsto prometa jasno je u kakvoj situaciji se nalazi. Mi pokušavamo da internim mjerama odgovorimo tom izazovu i da čuvamo resurse - saopštio je Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.