NavMenu

Istraživači sa univerziteta u Džordžiji trvde da su pronašli lijek koji sprečava širenje koronavirusa za 24 sata

Izvor: RTS Subota, 05.12.2020. 13:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Istraživači sa Državnog univerziteta u Džordžiji tvrde da su otkrili antivirusni lijek koji se unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava da oboljele osobe šire koronavirus na zdrave ljude. U pitanju je lijek MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos kovida 19 na druge osobe.

Liječenje infekcije SARS-KoV-2 novim antivirusnim lijekom, MK-4482 / EIDD-2801 ili molnupiravir, u potpunosti suzbija prenos virusa u roku od 24 sata, otkrili su istraživači sa Instituta za biomedicinske nauke na Državnom univerzitetu Džordžije.

Na čelu tima bio je univerzitetski profesor doktor Ričard Plemper, koji je otkrio i da je lijek dobar u borbi protiv sezonskih virusa.

- Ovo je prva demonstracija lijeka koji ekstremno brzo blokira SARS-KoV-2 prenos. Ovo bi mogla da bude prekretnica - rekao je Plemper.

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovne vakcinacije na planeti bi spriječile katastrofalne posljedice koje je već ostavila pandemija.

Dodaje da lijek ima aktivnost širokog spektra protiv respiratornih RNK virusa i objašnjava da se nakon davanja lijeka kod zaraženih životinja smanjila količina virusnih čestica, čime je, kako kaže, dramatično smanjen prenos.

- Primijetili smo da je lijek MK-4482/EIDD-2801 donio čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da je kod zaraženih životinja kod kojih je lek dat oralno, dramatično smanjena transmisija - rekao je Plemper.

- Budući da se lijek može uzimati oralno, liječenje se može započeti rano radi potencijalno trostruke koristi: spriječiti napredovanje bolesti, skratiti zaraznu fazu i brzo gašenje lokalnih žarišta - naveo je Plemper.

Istraživači su testirali lijekove na tvorovima, a sada je u toku eksperimentisanje na ljudima.

- Bazirano na ovoj studiji, pacijenti oboljeli od kovida 19 liječeni ovim lijekom mogli su da postanu imuni u roku od 24 sata nakon početka liječenja - navode istraživači, prenosi wsbtv.com.

Molnupiravir je trenutno u naprednim fazama kliničkih ispitivanja II i III.

Nije jasno kada bi lijek mogao da bude dostupan široj populaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.