NavMenu

Privrednici očekuju da 2021. godina bude još teža - Malim i srednjim preduzećima obezbijediti posebne programe pomoći

Izvor: eKapija Subota, 05.12.2020. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Program za unapređenje konkurentnosti privrede neophodno je nastaviti i u narednom periodu, naročito jer se očekuje da će 2021. godina, usljed pandemije koronavirusa, biti teža nago ova, zaključeno je na onlajn sjednici Odbora udruženja malih i srednjih preduzeća Privredne komore Crne Gore, koja je održana 1. decembra 2020. godine.

Odbor je na sjednici razmotrio Program za unapređenje konkurentnosti privrede, izmjene i dopune Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, informaciju o poslovanju MSP u uslovima pandemije korona virusa, te Program rada Odbora za 2021. godinu.

Programom za unapređenje konkurentnosti privrede za 2020. godinu je predviđeno sprovođenje programskih linija finansijske podrške za unapređenje inovativnosti, uvođenje međunarodnih standarda, modernizaciju prerađivačke industrije, razvoj klastera, podsticaj direktnih investicija, i proizvodnih procesa, razvoj cirkularne ekonomije i zanatstva, podršku digitalizaciji i internacionalizaciji, podršku malim ulaganjima preduzetnika (žene i mladi u biznisu).

Kreirane su i dvije linije nefinansijske podrške i to za pružanje mentoring usluga i razvoj preduzetništva. Uporedo sa navedenim sprovode se Uredba o biznis zonama, Zakon o slobodnim zonama, promocija povećanja konkurentske sposobnosti proizvoda i usluga, te projekat Evropska mreža preduzetništva.

Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa za unapređenje konkurentnosti privrede je 5,080 mil EUR, dok su pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele podrške definisani programskim linijama.

- Ove godine smo zabilježili mnogo veće interesovanje privrednika za programe podrške. Bilo je više od 500 zahtjeva za podršku, a najviše za uvođenje međunarodnih standarda i podršku digitalizaciji - kazala je Ivana Zečević iz Ministarstva ekonomije.

Privrednici su ocijenili da je Program za unapređenje konkurentnosti potrebno nastaviti i naredne godine uz uvažavanje predloga kompanija kojima će se izaći u susret njihovim potrebama.

- Program je dobro osmišljen ali ga treba doraditi u skladu sa zahtjevima privrede, tim prije što je realno očekivati da će 2021. godina biti teža nego ova - rekao Veselin Mitrić, zamjenik predsjednika Odbora.

Sekretar Odbora Veselin Dragićević prezentovao je informaciju o poslovanju MSP u uslovima pandemije korona virusa. Ona obuhvata prikaz stanja prije i tokom pandemije, aktivnosti Privredne komore realizovane u saradnji sa donosiocima odluka, mjere podrške privredi koje su kreirali Vlada, lokalne samouprave i finansijski sektor - sa naglaskom na Investiciono razvojni fond (IRF).

U narednom periodu očekuju se više posebnih programa pomoći i subvencija MSP za održavanje postojećeg obima zaposlenosti, pomoć za najugroženije sektore, kao što je turizam, koje će multiplikativno djelovati i na proizvodnju i usluge. Privrednici traže veću pomoć i manje restriktivne uslove za dobijanje kreditnih sredstava, naročito za održavanje tekuće likvidnosti, nabavku sirovina, reprogramiranje obaveza...

- Odbor preporučuje da Vlada MSP i preduzetnicima koji nijesu obavljali djelatnost zbog mjera NKT uplati neto zarade za zaposlene, te da budu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na plate do godinu dana. Takođe da se omogući odloženo plaćanje poreza i doprinosa na isplaćene neto zarade u tom periodu, na rok od dvije godine, bez računanja kamate, na 12 mjesečnih rata - saopšteno je iz PKCG.

Navode i da bi Poreska uprava trebalo da ubrza procedure povrata PDV-a i omogući njegovo izmirenje po naplati, a ne po izdavanju računa.

- Proizvodnim i prerađivačkim kompanijama omogućiti odloženo plaćanje carina i PDV na uvoz sirovina i repromaterijala, do 90 dana, zatim električne energije na 24 mjesečne rate bez kamate, te osloboditi poreza na nepokretnost sve koji su obustavili djelatnost na 90 dana. Potrebni su brži pristup kreditnim linijama IRF-a, otpis mjesečnih obaveza po IOPPD obrascu za zaposlene do godinu, te niži porezi i doprinosi na zarade, kako bi se smanjili troškovi rada - dodaju.

Resorno ministarstvo trebalo da napravi program za podsticaj otvaranja radnih mjesta u malim proizvodnim pogonima, preporučuju privrednici.

- Preporuke Odbora treba realizovati jer privreda nije dobila neophodnu podršku ni kroz jedan paket ekonomskih mjera, a naročito turizam - rekao je Marko Škrelja iz preduzeća Giovani Trade.

On je apelovao da se razmotri obaveza plaćanja zakupnine JP za upravljanje morskim dobrom u iznosu od 50% prošlogodišnje, jer i to predstavlja značajno opterećenje za rad turističkih poslenika koji su tokom sezone prihodovali svega osam do 10 odsto u odnosu na 2019.

Sekretar OU građevinarstva i industrije građevinskih materijala Balša Rakčević, predstavio je izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je na snazi od oktobra 2017. godine, a njegove izmjene i dopune iz avgusta ove godine, koji je donio brojne novine.

- Među njima se posebno ističu skraćene procedure izrade i donošenja planskih dokumenata, kao i produžen rok i olakšane procedure za legalizaciju objekata. Za privrednike je posebno bitno što izmjene predviđaju da se ne plaćaju komunalne naknade za gradnju proizvodnih, skladišnih i objekata za preradu. Takođe proširen je i broj lokalnih objekata od opšteg interesa za koje izvršni organ opštine može da utvrdi lokaciju za građenje i izda urbanističko tehničke uslove, sto značajno skraćuje procedure - naglasio je.

Kako je dodao, veoma je važno istaći da je data mogućnost članom 218a, da na zahtjev privrede, Vlada izda urbanističko tehničke uslove za izgradnju objekata proizvodnje i/ili prerade koji zapošljavaju 50 radnika i više, hotela, turističkog naselja odnosno turističkog rizorta kapaciteta od 150 ležajeva i više, energetike i dr.

U okviru ove tačke dnevnog reda govorio je Boris Kovačević iz Hemomonta, koji je još jednom akcentovao problem ove kompanije koja 11 godina pokušava da u institucijama riješi problem prava svojine nad zemljištem gdje se nalazi njihov poslovni objekat.

- Predali smo zahtjev za legalizaciju objekta ali nam se to ne dozvoljava dok je u toku postupak konverzije zemljišta koji traje već 11 godina. Potrebna je izmjena zakona koja će spriječiti prekid postupka legalizacije za pravna lica u sličnoj situaciji konverzije zemljišta - rekao je Kovačević.

U toku 2021. godine Odbor Udruženja će temeljiti rad na informisanju i izveštavanju članova o privrednom razvoju, doprinosu unapređenja regulative i uklanjaju biznis barijera, aktivnostima promocije privrede i ostalim, navodi se između ostalog u Programu rada.

- Odbor će razmatrati teme kao što su podizanje konkurentnosti i inovativnosti MSP, učešće u projektima EU za podršku malim i srednjim preduzećima, kreditne linije Investiciono razvojnog fonda Crne Gore za 2021. godinu, podsticajne aktivnosti na unapređenju digitalizacije, funkcionisanje tržišta rada (razvoj kvalifikacija u skladu sa potrebama privrede), razvoj poslovne infrastrukture, aktivnosti na sprovođenju Industrijske politike Crne Gore 2019-2023. godine - program aktivnosti za 2021, Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća 2018-2022. godine - Akcioni plan za narednu godinu - zaključuje se u saopštenju PKCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.