NavMenu

SAD stavile još četiri kineske kompanije na "crnu listu"

Izvor: Tanjug Petak, 04.12.2020. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock)Ilustracija
Američka vlada je dodala na "crnu listu", kojom se ograničava pristup američkoj tehnologiji i investicijama, najvećeg kineskog proizvođača procesorskih čipova i državnog naftnog giganta, javlja agencija AP.

Odluka objavljena u četvrtak je još jedan korak koji je predsjednik Donald Tramp preduzeo protiv Kine otkako je izgubio izbore 3. novembra, navodi AP i dodaje da politički analitičari kažu da će Tramp vjerovatno preduzeti dalje mjere prije nego što novoizabrani predsjednik Džo Bajden preuzme dužnost 20. januara.

Pentagon je proširio "crnu listu" za četiri kompanije, uključujući proizvođača čipova Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) i naftnu kompaniju (CNOOC), uz obrazloženje da sarađuju s vladom na modernizaciji kineskog vojnog sektora.

Time je ukupan broj kompanija na "crnoj listi" povećan na 35.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo danas Vašington da zloupotrebljava nacionalnu bezbjednost kao argument kako bi istisnula kineske industrijske konkurente.

- Postupci američke strane ozbiljno krše principe tržišne konkurencije i pravila međunarodne trgovine i ekonomije za koje se američka strana uvijek zalagala - rekla je portparolka ministarstva Hua Čunjing.

Dodala je da bi SAD "trebalo da prestanu da zloupotrebljavaju državnu moć i generalizaciju koncepta nacionalne bezbjednosti s ciljem potiskivanja stranih preduzeća".

Politički analitičari takođe predviđaju da pod Bajdenom neće biti većih promjena u politici Vašingtona prema Pekingu, usljed sveopšteg nezadovoljstva po pitanju trgovinske razmjene s Kinom, ljudskih prava i zbog optužbi za špijuniranje i krađu tehnologije.

Na "crnoj listi" Pentagona, pored ostalih, nalaze se i najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme Huawei, zatim dobavljač uređaja za video nadzor Hikvision Digital Technology, državne telekomunikacioni operateri China Telekom i China Unicom, i brojna preduzeća iz sektora petrohemije, građevinarstva, brodogradnje.

Nešto kasnije, oglasili su se i iz CNOOC kompanije, rekavši da su šokirani i da žale zbog toga što su na crnoj listi zbog navodnih veza sa vojskom.

- Ovaj potez je baziran na "lažnoj i netačnoj informaciji" - napisao je CNOOC na svom sajtu, a prenio Reuters.

CNOOC je ranije rekao da je radio na procjeni situacije i da će pažljivo pratiti razvoj situacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.