NavMenu

Crna Gora na pola puta do ostvarivanja rodne ravnopravnosti - Svaka druga žena neaktivna na tržištu rada

Izvor: bankar.me Petak, 04.12.2020. 10:57
Komentari
Podeli
(Foto: Unplash / Andrew Neel)
U Crnoj Gori indeks rodne ravnopravnosti je 55, pokazao je najnoviji izvještaj Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT) pod nazivom "Žene i muškarci u Crnoj Gori", podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Ovaj parametar pokazuje, kako je navela načelnica Odsjeka statistike demografije i migracija Snežana Remiković, da je Crna Gora na pola puta do ostvarivanja rodne ravnopravnosti.

- Važno je istaći da u EU prosječan indeks rodne ravnopravnosti, odnosno neravnoravnosti, iznosi 67,4. To u stvari pokazuje da u velikom broju zemalja EU, tačnije ni u jednoj, nije postignuta potpuna ravnopravnost. Vrijednost Indeksa koja ukazije na potpunu ravnopravnost jednog društva između muškaraca i žena iznosi 100. S druge strane, vrijednost je 0 ako postoji potpuna neravnopravnost - pojasnila je Remiković.

Indeks rodne ravnopravnosti, koji se ove godine prvi put našao u publikaciji "Žene i muškarci u Crnoj Gori", ne mjeri samo ravnopravnost između žena u odnosu na muškarce, nego i obrnuto. Dakle, svaka ravnopravnost između polova smanjuje vrijednost indeksa, koji se prati kroz šest domena: moć, vrijeme, znanje, novac, rad i zdravlje.

- Kada govorimo o domenu moći Crna Gora ima indeks 35, a EU 52. Znači imamo još mnogo da radimo u domenu moći da bismo stigli srednju vrijednost EU - ocijenila je Remiković.

S druge strane, u pogledu vremena situacija je nešto bolja i pomenuti jaz između EU i Crne Gore je nešto manji.

- Indeks koji se tiče vremena iznosi 53 za Crnu Goru, a 66 za EU. Što se tiče znanja naš indeks iznosi 55, a indeks EU 63. Kada govorimo o novcu, nažalost, jaz je ponovo veoma izražen – Indeks je oko 60 u Crnoj Gori, dok je u EU 80 - dodala je načelnica Odsjeka statistike demografije.

Kada je posrijedi rad i oblast zaposlenosti indeks u našoj državi je 65, dok je prosijek na nivou Unije 72, a najbolja situacija je u oblasti zdravlja gdje je prosijek EU 88, dok je u Crnoj Gori 87.

- Ovaj indeks je napravljen za 2019. i kao takav je publikovan, međutim, vrijednost samog indeksa pokazaće se u narednom periodu kada vidimo za dvije godine da li je u Crnoj Gori došlo do poboljšanja situacije. Ovaj indeks svakako služi donosiocima odluka da sagledaju u kojoj je oblasti potrebno donositi politike i aktivnosti kako bi se stanje popravilo - navela je Remiković.

U 2019. svaka druga žena je bila neaktivna na tržištu rada

Publikacija "Žene i muškarci u Crnoj Gori", prvi put publikovana 2006. godine, predstavlja veom važan izvor podataka o položaju muškaraca i žena u Crnoj Gori, ocijenio je pomoćnik direktorice za sektor socijalnih statistika i demografije Vuk Čađenović.

- U Crnoj Gori, se u zadnjih 60 godina u prosjeku godišnje rađalo više dječaka nego djevojčica. Prema statistici žene u prosjeku žive duže od muškaraca. Tako je očekivani životni vijek djevojčica rođenih 2019. oko 80 godina, dok je za dječake rođene iste godine očekivani životni vijek oko 74 godine - dodao je Čađenović.

Budući da je procenat rođenih dječaka veći, samim tim je i procenat dječaka veći kada je u pitanju završetak osnovnog i srednjeg obrazovanja. Međutim podaci se mijenjaju kada su posrijedi završene studije na ustanovama visokog obrazovanja, odnosno, procenat žena je veći u odnosu na muškarce.

- Kada govorimo o brakovima, interesantan je podatak da je 1980. godine prosječna starost muškarca pri stupanju u brak iznosila 27.5 godina, a u 2019. godini 31, dok kada su u pitanju žene, u 1980. godini prosječna starost pri stupanju u brak iznosila 23 godine, a sada iznosi 28 godina - dodao je Čađenović.

Razlika izmedju muškaraca i žena, pokazala je publikacija, više je vidljiva na tržistu rada.

- Podatak koji zabrinjava i može ukazivati na nejednakost je da je u 2019. godini svaka druga žena bila neaktivna na tržistu rada, a da je samo 4 od 10 žena bilo zaposleno - istakao je Čađenović.

Publikacija "Žene i muškarci u Crnoj Gori" daje kratak prikaz stanja žena i muškaraca u našem društvu. Nastala je kao odgovor na sve veće potrebe korisnika/ca da se stanje u društvu, između ostalog, prati i preko statističkih podataka prikazanih prema polu.

Publikacija je prvi put objavljena 2006. godine i od tada se publikuje svake druge godine.

Indeks rodne ravnopravnosti je važan agregat za sagledavanje stanja rodne ravnopravnosti u jednoj zemlji, razvijen od strane evropskog Instituta rodne ravnopravnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.