NavMenu

Sudski epilog: Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju vraća 144 hiljada EUR Montenegro Airlines-u

Izvor: Pobjeda Petak, 04.12.2020. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) mora da vrati Montenegro Airlinesu 144,5 hiljade eura koje je avio kompanija uložila u fond radi rješavanja stambenog pitanja zaposlenih, potvrdio je i Vrhovni sud, nakon što je kao neosnovan odbio zahtjev fonda za reviziju.

Prethodno je u februaru Privredni sud donio ovakvu odluku koju je Apelacioni sud sredinom maja potvrdio. Na ovaj iznos CFSSI dužan je i da plati kamatu počev od aprila 2017. godine. Istom presudom Montenegro Airlinesu odbijeni su zahtjevi za isplatu kamata od 168,5 hiljada eura, kao i za 66,7 hiljada eura koje je sud ocijenio zastarjelim.

Montenegro Airlines je od 2004. do 2012. godine fondu uplatio 211,3 hiljade eura, ali kako pregovori oko lokacija i cijene otkupa stanova nijesu urodili plodom, prije četiri godine je tražio uloženi novac nazad. Fond, kako navodi, ovaj novac nije mogao da vrati, jer su sva sredstva uložena u izgradnju zgrada po Crnoj Gori.

U odluci Vrhovnog suda navodi se da pred nižestepenim sudovima nije došlo do bitne povrede odredaba parničnog postupka niti do pogrešne primjene materijalnog prava.

-Kako je tužilac za rješavanje stambenih potreba zaposlenih vršio uplate po datumima i iznosima, kako je to navedeno u nalazu i mišljenju vještaka finansijske struke, a svrha uplate nije ostvarena, jer stranke nijesu postigle dogovor po konkretnoj ponudi tuženog, niti zaključile ugovor o finansijskoj izgradnji stambenog objekta za potrebe zaposlenih tužioca, to postoji obaveza tuženog da vrati navedeni iznos, koji je primio s obzirom da se osnov zbog kojega je iznos uplaćen, nije ostvario – navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Tokom ovog postupka pred sudom su saslušani zaposleni u Montenegro Airlinesu i bivši i sadašnji direktori fonda. S jedne strane tvrdili su da su od CFSSI-ja dobijali neprihvatljive ponude sa cijenama stanova koje su bile tržišne, a ne troškovne. One nijesu odgovarale potrebama Montenegro Airlinesa niti visini uloženih sredstava, tvrdili su iz ove kompanije.

S druge strane iz fonda su tvrdili da je cijena od 710 eura po kvadratu bila građevinska cijena, uvećana za 9,73 odsto za troškove gradnje i organizaciju rada fonda. Navodili su da su više puta ovoj avio kompaniji dostavljali prijedlog ugovora o ulaganju i udruživanju sredstava, ali da se oni o tome nikada nijesu izjasnili niti pokazali volju da ga potpišu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.