Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.12.2020.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obavezna rezerva banaka na kraju oktobra iznosila 178,1 mil EUR

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Obavezna rezerva banaka na kraju oktobra je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 178,1 milion EUR.

Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 51,1%, a na računima CBCG u inostranstvu 48,9%.

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka u septembru, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,28 milijardi EUR. Od ukupnog nivoa depozita na one po viđenju odnosi se 70 odsto, a na oročene 30%.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 5,5% na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5% na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primjenjuje se stopa od 5,5%.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Na 50% izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mjesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50% izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.