Izvor: Pobjeda | Četvrtak, 03.12.2020.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vektra Montenegro od države traži 5,8 mil EUR

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Za mjesec bi trebalo da bude poznato da li će sutkinja Borjanka Zogović usvojiti tužbeni zahtjev Vektre Montenegro koja od državnih fondova i institucija traži naknadu materijalne štete koju su, kako tvrde, zbog imovinskih i radnih sporova pretrpjeli prilikom privatizacije HTP Boka.

Traže da im Investiciono-razvojni fond (IRF) zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, Fondom PIO i Savjetom za privatizaciju i kapitalne projekte solidarno isplati 1,8 mil EUR sa kamatom od 567,2 hiljade eura zbog uvećanja stope poreza na nepokretnosti, kao i 3,4 mil EUR za isplaćene i zadužene pravosnažne i izvršne presude iz radnih sporova nastalih i prije privatizacije.

U tužbi navode da zbog zabilježbi restitucija i imovinskih sporova nijesu uspjeli da privedu namjeni niti da raspolažu kupljenim hotelima, zbog čega im je porez na imovinu obračunavan po većoj stopi pa se godinama uvećavao do gotovo desetostruke vrijednosti u odnosu na prvu godinu. Zbog potraživanja bivših radnika, obraćali su se, kako tvrde, državnim institucijama, ali i pored zaključaka Savjeta za privatizaciju da Ministarstvo finansija predloži model izmirenja tih obaveza, do toga nije došlo.

Država je u postupku tvrdila da nije pasivno legitimisana kada je riječ o porezu na nepokretnosti, imajući u vidu da je to prihod lokalne uprave, dok su iz IRF-a ukazivali da je Vektra imala pravo da sprovede svoje istraživanje, što je propustila.

Nedavno je Vrhovni sud potvrdio odluke nižestepenih sudova iz drugog spora nastalog u vezi privatizacije Boke o odbijanju zahtjeva za isplatu 182.000 EUR koje je Vektra platila po pravosnažnoj presudi Fondu za obeštećenje. Tvrdili su da prilikom kupovine akcija Boke nijesu znali za spornu presudu te da taj novac smatraju izgubljenom dobiti, jer su ga mogli valorizovati da im prinudno nije skinut s računa.

Stav je sudova da je Vektra propustila sve rokove za podnošenje zahtjeva za naknadu štete, jer nije na vrijeme obavijestila državu i fondove o spornoj presudi. Time nije postupila po ugovoru kojim je izričito propisano da će neobavještavanje prodavaca u određenom roku imati za posljedicu gubitak svih prava na naknadu u vezi sa tim zahtjevom.

Vektra Montenegro je 2007. godine kupila 59,45% akcija nekadašnjeg HTP Boka, ali je osam godina kasnije uveden stečaj zbog četiri miliona eura duga prema CKB-u. Plan reorganizacije usvojen je dvije godine kasnije, a bilo je predviđeno da se prodajom dijela imovine obezbijede sredstva za namirenje povjerilaca. Nijesu naišli na odobrenje Savjeta za privatizaciju na zahtjev za prodaju hotela Plaža, Igalo, Tamaris i starog hotela Boka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE