Izvor: Mina | Četvrtak, 03.12.2020.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na prioritetnoj dionici autoputa završeno 92% radova - Još uvijek nema aneksa ugovora za produžetak roka, kraj izgradnje na ljeto ili jesen 2021.

(Foto: Youtube.com/Bemax/Screenshot)
Na osnovu podataka nadzornog organa procjenjuje se da je do sada završeno 92% radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, saopštio je direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta, Goran Vujović.

On je procijenio da bi radovi mogli biti završeni do kraja ljeta ili eventualno tokom jeseni naredne godine.

Vujović je Pobjedi kazao da je pandemija uslovila kašnjenje izgradnje, ali i organizacija izvođača radova kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC). Još se ne zna kad će biti potpisan novi aneks ugovora kojim bi se precizirao novi datum završetka posla, jer nadzorni organ još nije odlučio o zahtjevu CRBC.

- Novi aneks će biti definisan tek nakon što nadzorni organ odluči o opravdanosti zahtjeva izvođača za produžetak roka u vezi sa pojavom koronavirusa. U toku je detaljna analiza tog zahtjeva. Uskoro, kako je i ugovorom definisano, očekujemo zauzimanje konačnog stava po ovom pitanju, prvo nadzornog organa a zatim i investitora (Vlade) - rekao je Vujović.

CRBC je ranije tražio produženje roka i za dodatna plaćanja.

Rok za završetak radova istekao je 30. septembra. Taj rok je bio definisan aneksom ugovora iz maja prošle godine. Nadzorni organ je francusko-italijanski konzorcijum Ingerop – Geodata.

Vujović nije nezadovoljan ovogodišnjom dinamikom radova na auto-putu, kad se uzme u obzir kompleksna epidemiološka situacija.

- U normalnim uslovima bismo očekivali mnogo bolju dinamiku - kazao je Vujović i podsjetio da se u prvoj polovini godine kineski radnici nijesu mogli vratiti zbog epidemije i počeli su stizati tek u junu.

Do tog perioda rađeno je na dionicama na kojima su angažovani podizvođači iz Crne Gore, a na ostalim dionicama veoma usporeno.

- Od povratka kineskih radnika, a zbog neuobičajeno povoljnih vremenskih uslova za ovo doba godine, intenzivirani su radovi na svim djelovima prioritetne dionice - naveo je Vujović i dodao da, uzevši u obzir situaciju sa pandemijom, nije jednostavno precizirati datum završetka radova na prioritetnoj dionici.

On je podsjetio da je kašnjenje u izradi glavnog projekta izazvano prvobitnim nesnalaženjem CRBC-a u vezi sa domaćim propisima i procedurama, uslovilo kašnjenje početka izvođenja radova u startu. Potom su uslijedile česte naknadne izmjene glavnog projekta, izazvane stanjem na terenu i složenim uslovima, nakon prvobitnog odobrenja, koje su podrazumijevale i ponovnu reviziju dokumentacije, bilo nadzornog organa, bilo Državne komisije za reviziju.

- Razlog za kašnjenje je i prolongiranje mobilizacije radne snage CRBC-a i na samom početku, a i u toku projekta, spora reakcija izvođača, odnosno neblagovremeno postupanje po nalozima koje je izdavao nadzorni organ po raznim stavkama u vezi sa izgradnjom, kao i nesnalaženje CRBC-a u zahtjevnim geološkim uslovima tokom gradnje i neadekvatna mobilizacija radne snage tokom izvođenja radova - naveo je Vujović.

On je podsjetio je da je na kašnjenje radova uticala i procedura ugovaranja naknadnih radova, odnosno prve faze petlje Smokovac, vodosnabdijevanja i napajanja auto-puta električnom energijom.

Vujović je naveo da je završen proboj i betoniranje sekundarne obloge na svih 16 tunela, ukupne dužine 35,48 hiljada metara. U tunelima je u toklu ugradnja elektro-mašinske opreme i instalacija, kao i izgradnja kolovozne konstrukcije. Realizovano je 99 odsto rasponske konstrukcije svih mostova, osim na mostu Uvač 4, na kome je preostalo da se izbetonira još jedan raspon.

Na svim mostovima u toku je postavljanje AB zaštitne ograde, a na pojedinim mostovima su montirane dilatacione spojnice. U toku je hidroizolacija kolovozne ploče i asfalterski radovi.

Na svih šest tunela prve dvije dionice završena su dva sloja asfalta u obje cijevi.

Vujović je naveo da je na gradilištu auto-puta na kraju oktobra bilo angažovano 1,46 hiljada radnika.

- S obzirom na radove koji su se izvodili tokom cijelog novembra, smatramo da je broj radnika bio zadovoljavajući. Kako smo na pragu zime, taj broj će se smanjivati u skladu sa pogoršanjem vremenskih uslova - kazao je Vujović.

Iz Kine je 827 radnika, dok još 102 crnogorska i državljani okolnih zemalja rade za kinesku kompaniju. Podizvođači su angažovali 527 radnika.

Vlada je do sada izdala 113 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača i 108 dopuna prethodno izdatih saglasnosti, te je bilo angažovano 100 kompanija iz Crne Gore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.