NavMenu

Uskoro kreće izgradnja 2,2 km cjevovoda od Prijevora do Lastve Grbaljske - Vrijednost radova 1,65 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 01.12.2020. 15:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Ugovor o izgradnji novog cjevovoda na dionici Prijevor-Lastva Grbaljska potpisan je u utorak u Budvi između predstavnika Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i konzorcijumom izabranih izvođača koga čine kompanije Indel inženjering i Civil engineer.

- U po mnogo čemu izazovnoj 2020. godini, zaključenje ovog ugovora predstavlja nastavak aktivnosti Regionalnog vodovoda na realizaciji razvojnih projekata sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ukupne vrijednosti prve tranše od 12 mil EUR, povoljnog kreditnog aranžmana sa kamatnom stopom od jedan odsto i tri godine grejs perioda, uz odobren grant koji je veći od iznosa pripadajuće kamate za rok otplate kredita od 15 godina. EBRD je strateški partner Crne Gore, a podrška Regionalnom vodovodu je konkretna i veoma konkurentna drugim financijskim aranžmanima - istakao je nakon potpisivanja ugovora izvršni direktor Regionalnig vodovoda Goran Jevrić.

Ono što predstavlja specifičnost ovog projekta, koja možda najbolje oslikava značaj regionalnog vodovodnog sistema za primorske opštine i potrebu institucionalnog odgovornog odnosa ka očuvanju izvorišta Bolje Sestre, predstavlja činjenica da se tokom jubilarne 2020. godine, praktično istovremeno s povezivanjem opštine Herceg Novi, završava izgradnja prve faze regionalnog vodovodnog sistema, a sa druge strane, čak pet godina prije planiranog roka, potpisivanjem ovog ugovora, nakon sprovedene procedure po standardima EBRD, Regionalni vodovod ulazi u početak izgradnje druge faze sistema.

- Sveukupni razvoj Crne Gore, te prestižni turistički projekti na Crnogorskom primorju, a tu prije svega mislim na projekte Lustica bay, Porto Novi i Porto Montenegro, u opštinama Tivat i Herceg Novi, su povećali tražnju za vodom za piće, pa smo umjesto 2025. godine, pet godina ranije pokrenuli realizaciju projekata za povećanje kapaciteta našeg sistema kako bi ove opštine dobijale veću količinu vode iz sistema Regionalnog vodovoda - istakao je izvršni direktor Regionalnog vodovoda Jevrić.

- Ukupna vrijednost ugovora iznosi 1.642.957,62 EUR bez PDV-a, dok je planirano da se izgradnja 2,2 km cjevovoda prečnika 700 mm završi do početka ljetnje turističke sezone 2021. godine. U ime konzorcijima želim da istaknem našu posvećenost da radove izvedemo u planiranom roku i sa garantovanim kvalitetom uz zadovoljenje najstrožijih standarda izgradnje vodovodne infratstrukture koju zahtjevaju partneri poput EBRD i Regionalnog vodovoda - istakao je Aleksandar Čvorović, vlasnik kompanije Indel i predstavnik konzorcijima.

Planirana dionica cjevovoda predstavlja dio ukupne trase dužine 16 km koja se odnosi na izgradnju drugog cjevovoda od Lastve Grbaljske do aerodroma Tivat, čime će se povećati kapacitet ovog dijela sistema za ove tri opštine za preko 120%, a procedura za realizaciju tog projekta je tokom prethodne tri godine koordinirana sa Vladom Crne Gore, EBRD i Upravom za saobraćaj kroz zajedničku izgradnju modernog saobraćajnog bulevara sa četiri trake na istoj dionici i čije vrednovanje sedam međunarodnih ponuda koje su dostavljene u završnoj fazi.

Inače, vrijednost drugorangirane ponude za izgradnju ovog cjevovoda koju je dostavili Jedinstvo iz Užica je iznosila 1.940.237,66 EUR, dok je vrijednost trećerangirane ponude JV Green Line General Trading and Contracting co.w.l.l & Stenton Gradba d.o.o Bitolj bila 2.637.842,43 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.