NavMenu

Potpisan ugovor o donaciji izgradnje osnovne škole u Tološima - Vrijednost oko 7 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.11.2020. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Ministarstvo prosvjete)
U podgoričkoj vili Gorica potpisan je ugovor o donaciji izgradnje osnovne škole u Tološima sa fiskulturnom salom, koju će Pogorici i obrazovnom sistemu pokloniti kompanija Bemax i porodica Ubović. Ugovor su potpisali ministar prosvjete Damir Šehović i osnivač i predsjednik Odbora direktora kompanije Bemax Veselin Kovaćević.

Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predstavnica porodice Ubović, Andrea Ubović.
- Škola će se graditi prema već izabranom idejnom rješenju na ukupnoj površini od 8.684 m2, biće kapaciteta za oko 1.200 djece. U prvoj fazi radiće se školski objekat površine preko 5.000 metara kvadratnih i sala za fizičko vaspitanje površine oko 1.500 kvadrata. Planirano je da školski objekat ima 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, pet predmetnih i pet specijalizovanih učionica i informatičku učionicu. Fiskulturna sala je predviđena za odigravanje rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica. Kapacitet tribina sale je 455 mjesta, od čega je 207 fiksnih mjesta i 248 mjesta u sklopu teleskopskih tribina - saopšteno je iz Ministarstvo prosvjete.

Zahvaljujući kompaniji Bemax i porodici Ubović na vrijednoj donaciji koja se realizuje u znak sjećanja na Novku Ubović, jednu od istaknutijih prosvjetnih radnica i dobitnicu najvažnijih državnih priznanja iz oblasti prosvjete, ministar Šehović je rekao:

- Osnovna škola u Tološima predstavljaće ne samo najveći osnovnoškolski objekat u Crnoj Gori, već, siguran sam, i jedan od najljepših. Ne bismo sa preciznošću mogli reći kolika će biti vrijednost donacije, ali već možemo reći da neće biti ispod 7 mil EUR. Graditi hram znanja u kojem će generacije učenika stasavati i utirati put daljem školovanju i stvaranju za sebe i sve nas, jačati kapacitete našeg društva i kreirati nove vrijednosti je gest na koji će generacije Podgoričana čuvati sjećanje - rekao je Šehović.

On se osvrnuo i na školske kapacitete u Glavnom gradu, podsjetivši da je u prethodne četiri godine izgrađena srednja škola u Golubovcima, dva vrtića u Podgorici i jedan u Tuzima, trenutno se gradi vrtić u Bloku VI, a u narednim godinama, kroz već dogovorene aranžmane, gradiće se još četiri vrtića u Podgorici, nova Gimnazija i tri nove osnovne škole: na Zabjelu, u City kvartu i naselju Karabuško polje.

- Darivanje je, kažu, uvijek izraz ljubavi. Mi smo nastavili samo ono što je čitav svoj radni vijek radila nastavnica Novka Ubović, koja je darivala ovom gradu mnoge generacije učenika iz OŠ Savo Pejanović. Zbog onog što je najviše dala, a to je samu sebe, dobila je najveća crnogorska priznanja u prosvjeti, nagrade Oktoih, Iskra, plaketu pokreta Nauku mladima, ali su ipak njena najveća nagrada njeni učenici koji su postali dobri ljudi. On je rekao da će se, ukoliko se u budućnosti pojavi potreba za proširenjem kapaciteta prve faze osnovne škole, raditi i druga faza, kojom bi škola bila proširena - rekao je Veselin Kovačević iz kompanije Bemax.

- Ova inicijativa za nas, porodicu Ubović, ima poseban značaj jer se Novka Ubović pamti kao profesorica koja je i obrazovala i vaspitavala. Nova škola predstavljaće trajni podsjetnik na njen nesebični doprinos prosvjetnom radu i našem društvu - navela je Andrea Ubović rekla.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da se ne sjeća u Crnoj Gori, ali ni šire, ovako vrijedne donacije i primjera društvene odgovornosti.

- Mislim da je ovo i možda najljepši dan u mandatu ove gradske uprave, tako da sam izuzetno zahvalan, najprije familiji Ubović koja je stupila u kontakt sa gradskom upravom unazad nekoliko mjeseci i izrazila želju da donira finansijska sredstva za izgradnju jednog novog školskog objekta u znak sjećanja na nedavno preminulu, uvaženu profesorku Novku Ubović - istakao je gradonačelnik Vuković, dodajući da je sugestija Glavnog grada bila da taj novac bude opredjeljen za izgradnju nove škole u Tološima, imajući u vidu da za tim već dugo postoji potreba.

- Ono što nas čini naročito srećnim jesu i reakcije ljudi na vijest o tome da se sprema jedna ovakva donacija, reakcije na ono što je njihova uspomena na uvaženu Novku Ubović i zato nas i nije iznenadilo što je stigao i prijedlog od kolektiva OŠ Savo Pejanović za dodjelu najvišeg gradskog priznanja - nagrade 19.decembar posthumno i ja kao gradonačelnik i gradska uprava, ćemo snažno podržati taj prijedlog - zaključio je Vuković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.