NavMenu

Za projekat remedijacije na deponiji šljake i pepela Maljevac u Pljevljima 4,5 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.11.2020. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
U remedijaciju na deponiji šljake i pepela Maljevac u Pljevljima biće neophodno uložiti oko 4,5 mil EUR, što je pola miliona eura više u odnosu na prvobitno planirani iznos za realizaciju ovog projekta, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Naime, Vlada je 19. novembra bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojila informaciju o zaključivanju Aneksa 1 Ugovora o korišćenju sredstava za realizaciju projekta "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" za remedijaciju lokacije u Pljevljima.

Iz Vlade podsjećaju da je prvibitni ugovor zaključen na iznos od 4 mil EUR, koji se dnosio na ugovore za izvođenje radova na remedijaciji deponije šljake i pepela Maljevac, nadzor nad izvođenjem radova i izradu studije procjene uticaja na životnu sredinu i društvo.

Na javnim medunarodnim tenderima za navedene radove i usluge odabrani su konzoricijum Bemax-Termosistem-Ramel, sa kojima je potpisan ugovor vrijedan oko 3,3 mil EUR za izvođenje radova. Nadzor je povjeren konzorcijumu koga čine NikCom iz Nikšića i Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor - IRM, sa kojima je potpisan ugovor vrijedan 309.000 EUR. Sa kompanijom ENCON iz Turske potpisan je ugovor vrijedan 41.999 EUR. Ukupan iznos ugovorenih radova i usluga je bio 3.649.641,16 EUR, bez PDV-a.

Nakon stvaranja formalnih uslova za početak radova (rješavanje imovinsko-pravnih sporova i pribavljanja građevinske dozvole), remedijacija na deponiji pepela i šljake Maljevac je počela je sredinom septembra 2019. godine.

- Nakon što je izvođač snimio nulto stanje, a nadzor potvrdio, utvrđeno je da je kaseta 2 predmetne deponije, čije je zatvaranje predviđeno ovim projektom, prepunjena u odnosu na projektovane kote u prosjeku 1,2 metra, što čini ukupno oko 114.000 m3 viška pepela unutar deponije u odnosu na uslove definisane projektom - navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade.

Nastavak radova u odnosu na zatečeno stanje podrazumijevao bi prethodnu izmjenu glavnog projekta, građevinske dozvole i procjene uticaja na životnu sredinu, kao i pripremu novog projekta stabilnosti nasipa kasete 2 i obračun stabilnosti nasipa kasete 1. Ovo je veoma važno jer nosivost nasipa na kaseti 1 je maksimalno povećan originalnim projektom i nema mjesta za dodatno povećanje nosivosti.

- Ovo bi pored problema formalne prirode značajno uticalo i na završetak radova na ovom projektu. Investitor se, na predlog izvođača i nadzora radova, a uz saglasnost EPCG, odlučio na rješenje koje bi značilo uklanjanje viška pepela iz kasete 2 i njegovo odlaganje u novu kasetu 3 - stoji u dokumentu.

Nakon početka radova na sanaciji klizišta izvođač je uočio nesigurnosti u projektu na položajima postojećeg klizišta koje je bilo potrebno sanirati u sklopu ugovorenih radova. Takođe, izvođač i nadzor utvrdili su da postoji dio elektro-instalacija, neophodnih za funkcionisanje sistema orošavanja pete stepenice na kaseti 1, koji je dio ukupnog sistema na cijelom projektu nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac. Procijenjeno je da je opravdano da se radovi završe u okviru ovog projekta, kako bi se zaokružila funkcionalna cjelina na sistemu za orošavanje.

Pored navedenih iznenađenja, koja su djelimično i očekivana uzevši u obzir prirodu i kompleksnost projekta, pojavili su se i problemi u dinamici realizacije projekta, prouzrokovani vremenskim nepogodama i pandemijom koronavirusa.

- Zbog svih ovih nepredviđenih okolnosti, za realizaciju ovog projekta potreban je iznos od 4.500.804,32 EUR, što je za 500.804,32 EUR više od iznosa definisanog ugovorom, potpisanim između Elektroprivrede Crne Gore, Ministarstva finansija i Ministrstva održivog razvoja i turizma. Predstavnici investitora iz jedinice za implementaciju projekta su zajedno sa predstavnicima ECPG dogovorili da bi predmetni Ugovor trebalo aneksirati u iznosu do 550.000 EUR, kako bi razlika od 49.195,68 eura ostala kao rezerva za slučaj pojave novih iznenađenja, koja su očekivana uzevši u obzir kompleksnost radova, kao i razvoj epidemiološke situacije u Crnoj Gori - ističu iz Vlade.

Iz Vlade podsjećaju da se remedijacija na deponiji pepela i šljake Maljevac u Pljevljima realizuje u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, u okviru projekta "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje IWMCP", koji se finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), koja je za realizaciju projekta odobrila sredstva u iznosu od 50 mil EUR.

- Glavni cilj projekta je da se smanji kontaminacija prirodnih resursa u Crnoj Gori, kao i rizici po javno zdravlje zbog izlaganja kontaminaciji sa odabranih lokacija za odlaganje industrijskog otpada. Kredit je namijenjen sanaciji četiri lokacije na kojima se nalazi industrijski opasan otpad: Kombinat Aluminijuma Podgorica, Brodogradilište Bijela, Termoelektrana Pljevlja - deponija pepela i šljake Maljevac i Flotaciono jalovište Gradac, takođe u Pljevljima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.