NavMenu

Sir sa Farme Miljanića uskoro na trpezama širom EU - Kvalitet dokazan osmogodišnjim posvećenim radom

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 30.11.2020. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AlbanyColley)Ilustracija
Prvi put na tržištu Evropske unije naći će se i mliječni prozvodi iz Crne Gore i to zahvaljujući Farmi Miljanić iz Nikšića čiji je sir prošao stroge evropske procedure. Broj crnogorskih kompanija koje svoje proizvode mogu da plasiraju na tržište Evropske unije polako raste, a takozvani evropski izvozni broj dosad je dobilo 19 objekata širom Crne Gore.

Od malog porodičnog biznisa do firme koja će uskoro svoje sireve plasirati na tržište EU. To je put koji je porodica Miljanjić iz Nikšića prošla nakon, kako kažu, osam godina teškog i posvećenog rada. Njihova sirara ovih dana dobila je EU izvozni broj čime su postali prva crnogorsaka firma iz sektora mljekarstva čiji su prozvodi ispunili sve zahtjeve Brisela.

- Ponosan sam što će se sir "lider", prvi crnogorski sir, naći na evropskom tržištu. Ponosan sam na svoju porodicu koja mi značajno pomže u cijelom projektu, na sve svoje zaposlene, na sve svoje kooperante, jer imamo najbolje mlijeko, kozje i ovčje, u Crnoj Gori i ovo je zajednički uspjeh - kaže vlasnik Radivoje Miljanjić.

Kad kaže zajednički Radivoje, pojašnjava, misli i na pomoć koju je dobio od države na putu do zahtjevne EU trpeze. Insitucije su prvo usvojile evropsku legislativu, usaglašani su i primijenjeni strogi standardi bezbjednosti hrane, pa je danas u Crnoj Gori 19 objekata iz sektora proizvodnje hrane koji imaju izvozni broj, a još preko 65 ispunjava te standarde.

- Stavljanje na listu objekata, iz trećih zemalja, iz kojih je dozvoljen uvoz u EU, ili kako mi to popularno zovemo izvozni evropski broj, daje konkurentsku prednost, odnosno daje garanaciju da je sistem zemlje usaglašen sa evropskim standardima i da su objekti usaglašeni sa evropksim standardima - objašnjava direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

- Krajnje strogo, profesionalno, do svih mogućih detalaja, sve što radite morate dokazati, morate imati papir da ste dokazali labarotrijski da je to zdravo, da je to čisto i da je to ispravno. Postoje tu cijeli alati za kontrolu - dodaje Miljanić.

Daković ističe da su, uprokos epidemiji, već pojedine crnogorske kompanije sklopile aranžmane na EU tržištu.

- Tako da je u periodu zatvaranja čitave Evrope, kompanija Mesopromet krenula da izvozi za Njemačku - kaže ona.

Evropsko tržište ima oko 500 miliona stanovnika pa je i Radivoje sada na slatkim mukama.

- Imamo kupce sa kojima pregovaramo još od marta, koji nas je podstakao da krenemo baš u ovoj godini kada je korona pritisla sve i zaustavila procese, znači prvo će to biti Slovenija, pregovaramo sa Hrvatskom, Njemačkom i Češkom - kaže Miljanić.

Zaključuje da je ovo veliki dan za sektor mljekarstva, jer otvara nove i velike mogućnosti za sve u repro lancu.

- Onda će za sve one koji sada imaju male buljuke koza i ovaca moći da prošire svoja stada i uvećaju proizvodnju i samim tim svi zajedno ćemo izvoziti znatno veće količine, nego što smo prodavali na crnogorskom tržištu - dodaje on.

Osim otvaranja evropskog tržšita naše kompanije postaju i globalno konkurentnije, što najbolje pokazuje i nedavni otkup jagnjadi na arapskom tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.