NavMenu

Uspostavljanjem zajedničkog regionalnog tržišta do većeg BDP-a

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 30.11.2020. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Olakšavanje trgovine, smanjenje čekanja na granicama, međusobno priznavanje dokumenata, licenci, samo su neke od povoljnosti koje predviđa zajedničko regionalno tržište, o kome su se lideri regiona usalgasili na nedavnom Samitu u Sofiji. Najvažnije aktivnosti akcionog plana u dijelu trgovine sprovodiće Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA).

Novi akcioni plan o zajedniničkom regionalnom tržištu, koji se oslanja na ekonomski i investicioni paket EU za zemlje regiona, korak je naprijed u olakšavanju privrede, kaže za Javni servis ekpsertkinja za trgovinska pitanja CEFTA-e Danijela Gačević. Tome u prilog idu i brojna istraživanja.

- Jedno od njih kaže da, ukoliko bi se region itnegrisao do nivoa EU, doprinos rastu BDP-a bio bi 6,7%, što je posebno važno u vremenu krize naročito za Crnu Goru gdje je predviđeno da bi pad GDP- a u ovoj podini bio oko 12% - kaže Gačević.

CEFTA je, kako kaže, posebno usredsređena na pojednostavljenju trgovine kroz međusobno priznavanje dokumenata, čime će se olaksati procedure, ali i smanjti vrijeme čekanja na granicama.

- Tako da vi kao privredni subjekat ako imate jedan dokument za obavljanje privredne djelatnosti bilo za uzov roba ili usluga za sedam tržišta. Vjerujemo da je to bitno i da smanjuje troskove i vrijeme poslovanja privrednih subjekata. Takođe, očekujemo da se vrijeme čekanja na granicama smanji do 30 posto sto je znacajna usteda da biznise iz regiona - objašnjava Gačević.

Kada je konkretno riječ o Crnoj Gori, turizam je izabran kao privredna grana u kojoj će se raditi na priznavanju licenci.

- Crna Gora je ekonomija koja počiva na uslugama i istraživanja pokazuju da je izvoz 2,6 puta veći od uvoza, turizam je izabrana kao djelatnost u kome će se raditi na priznavanju licenti, čime bi se pružanju usluga mogli da pružaju usluge u cijelom regionu - dodaje ekspertkinja.

A da bi dokumenti bili priznati u svim zemljama važno je da zakonodavstvo bude usaglašeno sa pravilima EU.

- Oni koji prvi dostignu taj nivo će prvi ostvariti benefite trgovine u regionu, a ostali će morati da "daju" te benefite i povlastice. Tako je u tom smislu Crna Gora u dobroj poziciji da iskoristi mogućnosti koje pruža ovaj akcioni plan - objašnjava ona.

U CEFTI naglašavju i da su prvi koraci bolje trgovine, među kojima je proširenje zelenih koridora do zemala EU već predizeti, a očekuje se i odluka o olakšavanju trgovine voćem i povrćem, kao i definisanje preduzeća od povjerenja koja će moći da kroz region prolaze lakše i brže.

Pored trgovine, ekonomski i investicioni plan EU, vrijedan devet milijardi, podrazumijeva investicije, inovacije i digitalnu komponenetu, a sve zajedno će, kako vjeruju u CEFTi generisati rast, otvoriti nova radna mjesta i time posredno pobljsati kvalitet svih života građana Crne Gore i regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.