NavMenu

Montenegro Airlines ne može samostalno da posluje - Gubici veliki, avioni u uslovima krize za sedam dana lete koliko u sezoni za dan

Izvor: Mina Ponedjeljak, 30.11.2020. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Gubici Montenegro Airlinesa (MA) za devet mjeseci ove godine su 14,9 mil EUR, a radnici nisu primili platu za oktobar, saopštio je izvršni direktor kompanije, Vlastimir Ristić.

On je, gostujući u Jutarnjem program TVCG, naveo da je u ovoj godini broj radnika smanjen za 44.

Ristić je upozorio da kompanija ne može preživjeti bez primjene Zakona o konsolidaciji, kojim je predviđeno 155 mil EUR državne pomoći za MA.

On je kazao da je pandemija koronavirusa imala razarajuće efekte na poslovanje MA, prenosi portal RTCG.

- Nama je u odnosu na prošlu godinu za prvih devet mjeseci pad prometa 80%. Bilo koje preduzeće ako izgubi 80% prometa jasno je u kakvoj situaciji se nalazi. Mi pokušavamo da internim mjerama odgovorimo tom izazovu, da čuvamo resurse - naveo je Ristić.

On je podsjetio da je prošle godine gubitak MA bio 8,7 miliona, a poređenja radi, navodi da je hrvatski avioprevoznik pet puta povećao gubitak.

- Svi smo sa tim suočeni. Vlade zemalja pomažu, pokušavaju da sačuvaju nacionalne avioprevoznike. Sada je to bitka, ko će duže da izdrži - rekao je Ristić.

On je saopštio i da avioni MA sada za sedam dana lete koliko u sezoni za dan.

- Sa druge strane, imate fiksne troškove, najam aviona, zaposlene - naveo je Ristić i dodao da pokušavaju da budu realni u poslovanju.

On je objasnio da su imali dosta ljudi koji su imali ugovore na određeno.

- U ovakvim uslovima ovako ograničenog prometa, te ugovore prosto nije bilo racionalno produživati - naveo je Ristić i dodao da je jedan broj zaposlenih pošao u penziju.

On je rekao da su za 44 zaposlena smanjili broj radno angažovanih u ovoj godini i dodao da još u kompaniji nije isplaćena plata za prošli mjesec.

Zakon o konsolidaciji MA kojim je predviđeno 155 miliona pomoći za nacionalnu aviokompaniji, kako dodaje Ristić, ne primjenjuje se od avgusta.

- Ako se primjena Zakona obustavi, odnosno i sada je obustavljena, ako to postane trajno stanje i ako epilog tog procesa bude da mi moramo da vratimo i ona sredstva koja smo do sada dobili potpuno je nemoguće da to MA može da vrati - kazao je Ristić.

Upitno je, kako je dodao, šta će dalje biti sa kompanijom i da li će se Zakon primjenjivati.

- Ako ne budemo mogli da dalje primjenjujemo Zakon drugi model se mora tražiti odmah, to je zaključak - naveo je Ristić.

On je saopštio i da MA ne može samostalno da posluje, jer je to nacionalno preduzeće koje ima društvenu funkciju.

- Crnoj Gori je potreban MA, ali je i Crna Gora potrebna Montenegro Airlinesu - zaključio je Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.